4
Mayıs
2024
Cumartesi
GAZİANTEP

Savaştan kaçıp G.Antep'e sığındılar

Afganistan'da yaşanan savaştan kaçan çocuklar Türkiye'ye sığındı. İran üzerinden Türkiye'ye giriş yaptıktan sonra yakalanan 11 Afgan çocuk Gaziantep Büyükşehir Belediyesi'ne ait Rehabilitasyon Merkezi'nde ağırlanıyor. 

Savaş ve yoksulluğun hüküm sürdüğü Afganistan'a geri dönmek istemeyen çocuklar, Türkiye'de yaşamaktan mutlu olduklarını söyledi. 

Afganistan'da yıllardan beri devam eden savaşta ailelerini ve yakınlarını kaybeden yaşları 14 ila 16 arasında değişen 11 Afgan çocuk ülkelerinden kaçtı. İran üzerinden Türkiye'ye giriş yaptıkları belirlenen çocuklar Van'da yakalandı. Van'da çocukların barınması için uygun kalacak bir yer bulunamayınca Afgan misafirler Gaziantep Büyükşehir Belediyesi'ne ait Rehabilitasyon Merkezi'ne yerleştirildi. Büyükşehir Belediyesi uzmanlarının gözetiminde merkezde kalan çocuklar hayatlarından oldukça memnun. Merkezde bulunan çeşitli sosyal etkinliklere katılan Türkçe dersleri alan çocuklar, zamanlarını da langırt, masa tenisi veya bilgisayar oyunlarıyla değerlendiriyor. 

Afganistan'da yaşanan savaş sebebiyle kaçtıklarını anlatan çocuklardan bazıları ailelerini kaybettiklerini ifade etti. Türkiye'de hayatın çok daha rahat olduğunu belirten çocuklar, burada yaşamak istediklerini dile getirdi. Afgan çocuklardan Rıza Yunus ve Sadık Muhammet, Gaziantep'te kendilerine çok iyi davranıldığını ve sahip çıkıldığını söyledi. 

Yaşları 18'den küçük olan 11 Afgan çocuğun misafirleri olduğunu belirten Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Asım Güzelbey, onları rahat ettirmek için çalıştıklarını söyledi. Mülteci konumunda olan çocuklarla ilgili kararın Birleşmiş Milletler (BM) Mülteciler Yüksek Komiserliği tarafından verileceğini kaydeden Başkan Güzelbey, "Bu çocukların Türkçe öğrenme konusunda çok büyük istekleri olduğu tarafımızdan tespit edilmiştir. Bulundukları merkezde şuanda Türkçe öğretim kursu verilmektedir. Bu çocuklar ayrıca meslek öğrenme konusunda bizlerden talepte bulunulmuştur. Bu çocuklardan bir tanesi eli çok yatkın olan ve kendi arzusuyla taş işçiliği kursuna gidip orada meslek öğreniyor. Diğerleri de fidanlık, seracılık ve bitki konusunda kurs görmektedirler" dedi. 

Çocukların yiyecek ve giyeceklerinin belediye tarafından karşılandığını kaydeden Başkan Güzelbey, çocukların sosyal ihtiyaçlarını karşılamak için de aylık kişi başına 100'er YTL ödeme yapıldığını bildirdi.
İHA
Yayın Tarihi : 10 Ocak 2007 Çarşamba 12:30:09


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
gazi torunu IP: 83.85.154.xxx Tarih : 12.01.2007 19:02:34
NE BUYUK DEVLET VE MILLET OLDUGUMUZU AFGANISTANIN UCRA KOSESINDEKI INSANLAR ANLADI.AMA YUZYILLARDIR BERABER AYNI COGRAFYAYI PAYLASAN INSANIMIZ ANLAYAMADI MI ACABA?DIKKAT HERKES OYUNUN PARCASI OLMASIN YETER ARTIK BIRBIRIMIZI YEDIGIMIZ INSANCA PAYLASIP YASAMAYA COK ZOR DEGIL INSANIMIZ BIR MOZAIK GIBIDIR NE GUZEL DEGILMI?RENGARENK.AC KOLLARINI DUNYAYI SARABILIRSIN...