6
Mayıs
2024
Pazertesi
GAZİANTEP

Sebze meyve fiyatları düştü

Gaziantep Ticaret ve Endüstri Merkezi (GATEM) Toptancı Hali Müdürü İhsan Özkan, sebze ve meyve fiyatlarının geçen yıla oranla çok daha düşük olduğunu belirtti.

GATEM Toptancılar Hali Müdürü İhsan Özkan, yaptığı açıklamada, “Bu dönemde havaların hep aynı seyretmesi, Rusya'ya olan ihracatın durması ve üretimin fazla olması meyve ve sebze arzını artırdı. Bunun neticesi olarak sebze ve meyve fiyatları geçen yılın aynı dönemine oranla çok daha aşağılara düştü. Bu sene havalar aynı seyirde devam ediyor. Yaza has meyve ve sebzeler aynı anda yetişti ve tezgahlardaki yerini aldı. Rusya'ya olan ihracatımız yaklaşık yüzde 70 oranında. Rusya'nın da çeşitli sebepler dolayısı ile ihracatı durdurması ürünün iç piyasada kalmasına sebep oldu.

Bu sene ekimin fazla olması da sebze ve meyve fiyatlarında düşüş yaşanmasını sağladı. Özellikle domates ve karpuzun fiyatı çok aşağılarda seyrediyor. Geçen yıl aynı dönemde domatesin toptan fiyatı 40-70 Ykr iken şu anda 30-40 Ykr, yeşil biber aynı dönemde 1,00-1,20 YTL iken şimdi 60-80 Ykr'den satılıyor. Bu dönem karpuz zamanı. Özellikle karpuz bu yıl çok fazla yetiştirildi. Bunda da yeni uygulanmaya başlanan 'kabak aşısı' yönteminin etkili olduğunu düşünüyorum. Kabak aşısı rekolteyi 2'ye 3'e katladı. Şu anda geçen yıla oranla fiyatı yüksek olan sebzeler limon ile sarımsaktır. Limonun fiyatının artmasındaki sebep ihracatın fazla olması ve üretimin az olmasından dolayıdır. Gaziantep'te patlıcan ve biber fiyatlarının da bu bölgede ürünlerin olgunlaşmaya başlaması ile düşüşe geçeceğini tahmin ediyoruz” dedi.

GATEM Sebze Hali olarak çalışmalarının devam ettiğini belirten Özkan, ''Şu an toptancılar hali olarak gündemimizin ilk sırasında kayıt dışı çalışmaları önlemek var. Bunun içinde bakkallar, marketler, meyve ve sebze satan bütün işyerlerinin denetimini periyodik olarak gerçekleştiriyoruz. Amacımız kimseye ceza yazmak olmayıp, bu sektördeki kayıt dışılığı önlemektir. Yaş meyve ve sebze satımı yapan insanların cezai müeyyidelerin çok yüksek olmasından dolayı faturasız satış yapmamalarını tavsiye ediyoruz. Faturasız satılan her mal rekabet şartlarını ortadan kaldırıyor. Bu tür satışların 153 nolu şikayet hattımıza ihbar edilmesini istiyoruz'' diye konuştu.


Kabzımalcılar Derneği Başkanı Hayri Sucu ise esnafın sıkıntılarını dile getirdi. Sucu, ''Esnaf dibe vurdu. Çiftçi perişan durumda. Komisyoncu ve tüccar alım-satım yapamıyor. Önceden kar marjı vardı. Serbest piyasa ekonomisi ile birlikte yüzdelik kar marjı ortadan kalktı. Bu sistemle birlikte çiftçi, komisyoncu ve tüccar küçüldü. Perakende satış arttı. Marketler çağ atladı. Büyüdükçe büyüdüler. Komisyoncunun artık adı var kendi yok. 30 yıldır ben bu işi yapıyorum. Önceden 1 market sahibi olanlar şimdi 11 market sahibi oldular. Kar marjı tekrar konmalı ve denetim mekanizmaları artırılmalı. İşte o zaman göreceksiniz marketler yaş meyve ve sebze satışını kendileri durduracaklar” şeklinde konuştu.
Toptancı hali esnafı da, “Aldığımız ürünü satamıyoruz. Ekim fazla olduğu için elimizdeki ürün para etmiyor. Mazota gelen zamlarla beraber durumumuz iyice kötüleşti. Giderimiz çok fazla. Tarladan çıkan bir ürün tezgaha gelene kadar 3-4 katına çıkıyor” şeklinde konuştular.

..
Yayın Tarihi : 16 Haziran 2008 Pazartesi 18:29:16


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?