6
Mayıs
2024
Pazertesi
GAZİANTEP

Sedef ve bakır ustaları yetişecek

Gaziantep Sedefçiler ve Bakırcılar Odası Başkanı Celal Açık, İş ve İşçi Bulma Kurumu (İş-Kur) ile ortaklaşa düzenleyecekleri iki projelerinin kabul edildiğini belirterek, "Mesleği canlandırmak ve yaşatmak adına bakır işlemeciliği ve sedef kakmacılığı meslek kursları açacağız" dedi.

Açık, yaptığı açıklamada, bakır işlemeciği ve sedef kakmacılığı el sanatlarına eskisi gibi ilginin kalmadığını belirterek, usta sayısının giderek azaldığını ve mesleğin devamlılığı ve gelecek kuşaklara ulaşması için meslekte yeni ustaların yetiştirilmesi gerektiğini söyledi.

Açık, Gaziantep'e özgü bakır işlemeciği ve Sedef kakmacılığı mesleklerinde her geçen gün sayısı azalan ustaların öğretmenlik yapacağı ve İş-Kur ile birlikte yürütecekleri bakır işlemeciği ve sedef kakmacılığı meslek kursları açarak gençleri meslek sahibi yapacaklarını söyledi. Açık, bu mesleklerin mutlaka meslek liselerinde bölüm olarak açılması gerektiğini ve okulda teorik dersler alan gençlerin bakır ve sedef ustalarından ise uygulamalı ders görmesi gerektiğini söyledi. Açık, "Günümüzde tüm gençlerimiz okuyup doktor, mühendis olmak istiyor. Fakat herkes doktor, mühendis olursa diğer işlerin hiç biri yürümez. İş-Kur ile ortaklaşa iki proje gerçekleştireceğiz. Bu projeler kapsamında sedef kakma ve bakır işleme ustaları yetiştireceğiz. Şimdi bu projelerimizi gerçekleştirebileceğimiz bir eğitim merkezine ihtiyacımız var. Eğitim merkezimizi en kısa zamanda hayata geçirebilirsek bakır ve sedef ustaları yetiştirmeye çalışacağız. Eğer bakır ve sedef kamacılık mesleklerini canlandırmak ve işsizliği önlemek istiyorsak, mutlaka bu sanatlara değer vermeli ve yeni ustaların yetişmesini sağlamalıyız. Açacağımız bu meslek kursları ile gençlerimizi zanaat sahibi yapacağız. Burada gençlerimiz bir çekiç bir kalemle ekmek parasını çıkarabilecek" şeklinde konuştu.

İlk etapta 15 kişiden oluşan iki sınıf oluşturacaklarını ifade eden Açık, el sanatlarını canlandırmak ve yaşatmak için sürekli bir çaba içindeyiz. Ancak bizlere bu konularda yetkililerin destek olması gerekir. Ben bu mesleklerin mutlaka meslek liselerinde okutulması gerektiğine inanıyorum. Önceden bir usta çırak ilişkisi vardı. Aileler çocuklarının durumuna bakar eğer okuyabilecekse okula devam ettirir, okuyamayacaksa bir mesleğe ilgisi varsa hemen bir ustanın yanına yerleştirir ve bir zanaat öğrenmesini sağlardı. Ama günümüzde her genç liseyi bitirene kadar okumak zorundadır. 18 yaşına gelmiş lise mezunu bir gencin o yaştan sonra bir zanaat öğrenmesi de mümkün olmuyor ve çoğu gencimiz işsiz kalıyor. Durum böyle olunca bu mesleklerin okullarda öğretilmesi gerekiyor. Zaten Avrupa ülkelerinde de bu meslekler okullarda öğretiliyor. Böylece işsiz sayımız da azalır diye düşünüyorum" diye konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 27 Ağustos 2008 Çarşamba 14:21:36


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?