4
Mayıs
2024
Cumartesi
GAZİANTEP

Şehirde nefes almak imkansız hale geldi

Gaziantep’te sabah saatlerinde hava akımı olmaması nedeniyle dağılmayan duman sonucu oluşan hava kirliliği, nefes almayı zorlaştırırken, insan sağlığını tehdit edecek boyutlara ulaştı.

Kirli havanın kentin üzerine bir bulut gibi çökmesi görenleri hayrete düşürdü. Sabah gökyüzünün kirli havayla kaplı olduğunu gören vatandaşlar dışarı çıkmakta tereddüt yaşadı. Yoğun dumanın kentin üzerine siyah bir bulut gibi çökmesi, okula ve işe giden insanların nefes almasını oldukça zorlaştırdı. İnsan sağlığını tehdit edecek boyutlara ulaşan hava kirliliğinin; kaçak ve kalitesiz kömür kullanımı ve hava akımı olmamasından kaynaklandığı belirtildi. İl Çevre Müdürlüğü, bugüne kadar 229 ton kalitesiz ve kaçak kömüre el koymasına rağmen, kaçak kömür ve kaçak kalorifer yakıtı kullanımının önüne geçemedi.

İl Çevre ve Orman Müdürü Mesut Niziplioğlu, yaptığı açıklamada, Gaziantep’teki hava kirliliğinin esas nedeninin meteorolojik bir olay olan enversiyondan (hava akımı olmaması) kaynaklandığını belirterek, "Tabi bunda kalitesiz ve kaçak kömür ile kalorifer yakıtı ve araçların egzozlarından çıkan gazların da etkisi var. Ekiplerimiz her gün kirlilik ölçümü yapıyor. Yapılan ölçümlerde sonuçlar standardın altında çıkıyor. Aylık ortalamanın kükürtdioksitte 250 mikrogram/metreküpten, partikül maddede (duman) 200 mikrogram/metreküpten fazla çıkması tehlikeli olarak belirtilirken, Gaziantep’teki aylık ortalama kükürtdioksitte 86 mikrogram/metreküp, partikül maddede 74 mikrogram/metreküp çıkmıştır. Hava kirliliğine yol açan kaçak yakıt ve egzoz ölçümleriyle ilgili denetimlerimiz de devam ediyor. Bu konuda vatandaşlarımızdan gelen şikayet ve Alo 181 Çevre Hattı’na yapılan ihbarları da anında değerlendirerek, gerekli işlemleri yapıyoruz" dedi.

İl Sağlık Müdürlüğü yetkilileri de vatandaşları, özellikle hava kirliliğinin yoğun olduğu sabah ve akşam saatlerinde, zorunlu olmadıkça dışarı çıkmamaları konusunda uyardı. Hava kirliliğinin yoğun olduğu saatlerde dışarı çıkan, kronik rahatsızlığı bulunan vatandaşların ciddi sağlık sorunları ile karşı karşıya kalabilecekleri ifade edildi.

İHA
Yayın Tarihi : 12 Ocak 2005 Çarşamba 12:06:39
Güncelleme :12 Ocak 2005 Çarşamba 12:09:22


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?