6
Mayıs
2024
Pazertesi
GAZİANTEP

Şeker'den diyabet uyarısı

SEV Amerikan Hastanesi Diyabet Polikliniği doktoru Mehmet Şeker, diyabetin salgın hastalık gibi hızlı bir artış gösterdiğini söyledi.

Dr. Mehmet Şeker, yaptığı açıklamada, Türkiye'de 8 milyon diyabetli olduğunu belirtti. Şeker, “Ne yazık ki, bunların sadece 4 milyonu hastalığını biliyor ve tedavi oluyor. Diğer 4 milyon kişi hastalığından habersiz. Diyabetli sayısı salgın hastalık gibi her geçen gün artıyor. Bu artış endişe verici” diye konuştu.

Türkiye'deki diyabetli oranının yüzde 7.4 olduğunu belirten kaydeden Şeker, bu oranın Gaziantep'te yüzde 9'un üzerinde olduğunu dile getirdi. 2025 yılında dünyada 300 milyon kişinin diyabetli olacağını ifade eden Şeker, "Hastalığın endişe verici artışını önlemek için halkın bilinçlendirilmesi gerek. Diyabet, öldürücü bir hastalık olmamakla birlikte ciddi zararlar veren bir hastalık. Diyabetin tedavisi var, ilaçları mevcut. Hayatınızı riske atmayın ve tedavi olun. Kalp ve damar rahatsızlıklarının en büyük nedenlerinden birisi de diyabet. Bugün körlüğün ilk nedeni olarak gösteriliyor. Nasıl olsa öldürücü değil diye bir fikre kapılıp risk almayın” şeklinde konuştu.

Şeker, diyabet hastalığının beslenme bozuklukları, akraba içi evlilikler ve sosyo-ekonomik sebeplerden dolayı baş gösterdiğini de sözlerine ekledi.

İHA
Yayın Tarihi : 18 Kasım 2008 Salı 18:14:08
Güncelleme :18 Kasım 2008 Salı 18:14:57


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?