6
Mayıs
2024
Pazertesi
GAZİANTEP

SGK İl Müdürü İş vereneri uyardı

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Gaziantep İl Müdürü Ahmet Yetim, iş verenlere önemli uyarılarda bulundu. 

Yetim, yaptığı açıklamada, küçük yaşta işe giriş bildirgesi verilen çok sayıda sigortalı için denetimler yaptıklarını ve yapılan denetimlerde bu kişilerin yaklaşık yüzde 95'inin hatır için sigortalı gösterildiğinin tespit edildiğini söyledi. 

Yetim, "5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu'nun emeklilik ile ilgili düzenlemeleri maddelerinden dolayı küçük yaşta olanlar için işe giriş bildirgesi verildi. Bu işe giriş bildirgelerine istinaden çok sayıda sigortalı tescili yapıldı. Kurum başkanlığımızın aldığı bir kararla bunların incelemelerine başlamış bulunmaktayız. Bu kişilerin o işyerinde gerçekten fiilen çalışıp çalışmadıkları yönünde olmaktadır. Mevzuatımız gereğince, işyerinde fiilen çalışmayan kişilerin sigortalı olması mümkün değildir. Dolayısıyla bu kişilerin hatır için birilerinin tanıdıkları kanalıyla tavsiye edildikleri için bazı işverenlerimiz tarafından sigortalı olarak bildiriliyorlar. Biz bu yönde denetimlerimizi sürdürüyoruz. Yoklama memurlarımız, bu bildirimi yapan işverenlerimizin işyerlerine gidip denetim yapıyorlar. Bu kişilerin o işyerinde çalışıp çalışmadıklarını tespit ediyorlar. Bu çalışmaları yaparken sadece o kişilerle ilgili olarak denetim yapılmıyor. Kanun çerçevesinde mevzuatımız gereğince işverenlerin yapması gereken tüm yükümlülükleri denetliyoruz. Bu çerçevede kayıt dışı çalışan kişiler varsa onları tespit ediyoruz. İşverenlerimiz açısından sıkıntılı durumlar ortaya çıkabiliyor" diye konuştu.
Çocuk sigortalı için işyerlerinde denetimlerin sürdüğünü ve fiilen çalışmayıp sigortalı gösterilen işyeri ile ilgili 5-6 bin YTL idari para cezalarının uygulandığını ifade eden Yetim, "Ayrıca bazı iş verenlerimiz ve bu konuya aracılık eden mali müşavirler hakkında da kurumu yanıltıcı belge düzenlemekten dolayı cumhuriyet savcılıklarına suç duyurusunda bulunuyoruz. İş verenlerimizin bu durumlarla karşı karşıya kalmamaları açısından, bu kişiler işyerinde gerçekten fiilen çalışmıyorsa bildirimleri gelip bize samimi itirafta bulunmaları halinde bir dilekçe ile veya ifade vererek o kişilerin iptalini yapıyoruz. Herhangi bir idari para cezası uygulamıyoruz. Şu an yaklaşık 50 kadar işyeri denetlendi. Bunlardan içerisinde 200'e yakın kişinin fiilen çalışmadığı halde sigortalı yapıldığı tespit edildi. Bu kişilerin iptali yapıldı. Gerçekten çalışan kişi sayısı 5 kişi olarak karşımıza çıktı. Yani bu kişilerin yaklaşık yüzde 95'i hatır için sigortalı gösterilmiş. Bu kişiler, sektör olarak ağırlıkla genelde mali müşavirlik ve hizmet bürolarında çalışıyor gösterilmiş" dedi. 

Kamu İhale Kanunu gereğince, işverenlerin ihalelere girebilmeleri için, SGK'dan borcu yoktur yazıları alması gerektiğini belirten Yetim, iş verenlere şu uyarılarda bulundu; 

"Bu güne kadar bizim internetten şifresi olan kişiler için kendilerinin sisteme girerek barkot numaraları aldıkları yazılarla ihale makamlarına ibraz etmeleri mümkündü. İnternet şifresi olmayan kişilerin müdürlüğümüze gelip bizim düzenlediğimiz yazıları götürüp ihale makamlarına veriyorlardı. Fakat kurum başkanlığımızın almış olduğu bir kararla 01.01.2009 tarihinden itibaren tüm işverenlerimizin internet üzerinden bu işlemi kendilerinin yapmaları gerekiyor. Bunun için de kurumumuza müracaat edip internet şifresi almaları gerekmektedir. İşverenlerimizin son güne kalmadan bir an önce gelip şifrelerini almalarını istiyoruz. Çünkü 01.01.2009 tarihinden itibaren elle borcu yok yazısı verilmeyecek. Herkes kendi borcu yok yazısını kendisine vereceğimiz şifre ile internetten alıp ilgili makamlara ibraz edecek."

iha
Yayın Tarihi : 15 Aralık 2008 Pazartesi 17:35:21
Güncelleme :15 Aralık 2008 Pazartesi 23:19:54


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?