5
Mayıs
2024
Pazar
GAZİANTEP

Soba ve şofben uyarısı

Makine Mühendisleri Odası (MMO) Gaziantep Şube Başkanı Ali Peri, soba ve şofben zehirlenmeleri konusunda vatandaşların dikkatli olması gerektiğini bildirdi. 

Peri, yaptığı açıklamada, her yıl yüzlerce kişinin soba ve şofben zehirlenmeleri nedeniyle hayatını kaybettiğini belirterek, ''Soba ve şofben zehirlenmeleri, hemen hemen her yıl sonbahar ve kış aylarında can almaya devam ediyor. Her yıl yüzlerce vatandaşımız bu nedenlerle hayatını kaybediyor. Oda olarak, soba ve şofbenden kaza ve ölümlerin yaşanmaması için halkımızı dikkatli olmaya ve özellikle aşırı rüzgarlı havalarda, bacası uygun olmayan evlerde soba yakarken önlem almaya davet ediyoruz'' dedi. 

Bacaların bakımının mutlaka sonbahar aylarında yaptırılması ve bacaların da standartlara uygun olması gerektiğini kaydeden Peri, şunları söyledi: 

''Tekniğine uygun imalatı, temizliği ve bakımı yapılmayan bacalar, zehirlenmelere ve yangınlara neden olur. Dumanın geri tepmesini önlemek için bacaların üst noktasının, çatının en üst noktasından 1 metre daha yüksek olması sağlanmalı ve baca şapkası takılmalı. Standartlara uygun yakıt kullanılmalı. Kullanılan her türlü ısıtma cihazının kalite belgesi, garantisi ve garanti süresine dikkat edilmeli. Aşırı rüzgarlı havalarda gerekli tedbirler alındıktan sonra soba yakılmalı." 

Peri, yatmadan önce sobaya kesinlikle yakacak konulmaması gerektiğini de sözlerine ekledi.
İHA
Yayın Tarihi : 18 Ekim 2006 Çarşamba 15:25:13


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?