6
Mayıs
2024
Pazertesi
GAZİANTEP

Sokak çocukları sorunu tartışıldı

Gaziantep Emniyet Müdürü Ali Yılmaz, sokak çocukları sorununun bir insanlık sorunu olduğunu söyledi.

Yılmaz, Şehitkamil Belediyesi Meclis Salonu'nda düzenlenen "Sokak Çocukları Sorunu" konulu panelde yaptığı konuşmada, sokak çocukları sorununun doğru teşhis edilip çözümlenmesi gerektiğini belirtti. Bu sorunun şimdiden çözümlenmemesi halinde ileriki yıllarda daha büyük sorunlara yol açacağını kaydeden Yılmaz, "Sokak çocukları sorunu sadece kentimizin ve ülkemizin sorunu değil, bir insanlık sorunudur. Bu sorun, sadece polisiye tedbirlerle çözümlenemez. Sorunun kaynağı kurutulmalı, bunun için de tüm kurumların hep birlikte çalışması gerek" dedi.

Gaziantep Emniyet Müdürlüğü olarak, sokak çocukları sorununun çözümü için sosyal projeler geliştirdiklerini ifade eden Yılmaz, şunları söyledi:

"Gaziantep 1,5 milyon nüfusu ile her geçen yıl göç alan büyük bir kent. Nüfusunun büyük bölümünü de genç nüfus oluşturuyor. Bir cazibe merkezi olan Gaziantep, çevresindeki 18 ili de etkiliyor. Büyük göç alan Gaziantep'te parçalanmış ailelerin çocukları sokakta çalışmak zorunda kalıyor. Sokakta çalışan çocuklar ise çeşitli tehlikelerle karşı karşıya kalıyor. Kentimizde yapılan araştırmalarda 13 çocuğun sokakta yaşadığı, 765 çocuğun ise sokakta çalıştığı tespit edildi. Biz çocuklarını sokakta çalıştıran 382 aile hakkında suç duyurusunda bulunduk. Kentimizde bu yıl içerisinde bin 368 çocuk çeşitli suçlara karıştı."

Yılmaz, sokakta çalışan çocukları başta madde bağımlılığı olmak üzere şiddet, cinsel istismar, suç örgütleri tarafından kullanılma gibi tehlikelerle karşı karşıya bulunduklarını dile getirerek, çalışmaları hakkında şu bilgileri verdi:

"Biz Emniyet Müdürlüğü olarak kayıt altına aldığımız bütün çocukların tahlilini yapıyoruz. Yani hastalığı teşhis etmeye çalışıyoruz. Bu konuda aile ve arkadaşlık çevresi çok önemli. Bu sebeple Okul Polisliği Projesi'ni hayata geçirdik. Çeşitli sebeplerden dolayı okuluna devam edemeyen 224 çocuğun eğitimlerine devam etmelerini sağladık. 2004 yılında hizmete soktuğumuz sinema salonunda 9 bin 649 çocuğa çeşitli eğitim filmleri izlettik. Ailelerin de bu konuda bilinçlenmesi için 65 bin broşür dağıtımını gerçekleştirdik."

Panele katılan Şehitkamil Belediye Başkanı Metin Özkarslı da belediye olarak sorunun çözümü konusunda üzerlerine düşen ne varsa yerine getirmeye çalıştıklarını kaydetti. Özkarslı, sokak çocukları sorununu tek bir kurumun çözemeyeceğini, bütün kurum ve kuruluşların bu konuda ortak hareket etmesi gerektiğini ifade etti.

Panelde daha sonra Siirt eski milletvekili ve TBMM Sokak Çocukları Komisyonu eski Başkanı Öner Ergenç, yaptıkları çalışmalar hakkında bilgiler sundu.

İHA
Yayın Tarihi : 17 Ekim 2008 Cuma 17:10:57


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?