6
Mayıs
2024
Pazertesi
GAZİANTEP

Sokak çocuklarının hastalıkları

Gaziantep Üniversitesi (GAZÜ) Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Müdürü ve Biyokimya Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. İclal Geyikli Çimenci, Bilimsel Araştırma Projeleri Yönetim Birimi tarafından desteklenen, “Gaziantep Bölgesindeki Sokak Çocuklarında HBsAG, Anti HCV, Anti HIV Prevelansı ve Oksidan Düzeyler” adlı projesi hakkında bilgi verdi.

Doç. Dr. Çimenci, sokak çocuklarının sosyal yaşamda marjinal bir grubu teşkil ettiğini belirterek, dünyada milyonlarca çocuğun sokaklarda yaşadığını söyledi. Bu çocukların aile, eğitim ve sağlık gibi temel ihtiyaçlarının yeterli düzeyde olmadığını vurgulayan Çimenci, kötü çevre koşullarına ve zararlı maddelere sürekli maruz kalmalarının çocukların fiziksel, sosyal ve ruhsal durumlarını tehdit ettiğini belirtti. Doç. Dr. Çimenci, “Çalışmaya dahil edilen sokak çocuklarında uzun süre fiziko-aktif madde kullananların oksidan düzeylerinin incelenmesi planlanmaktadır. Çünkü bu uçucu organik bileşikler vücutta birikime neden olup antioksidan düzeyleri düşürerek oksidan seviyenin yükselmesine bunun sonrasında bir çok metabolik yolun etkilenmesine neden olmaktadır” dedi.

Günümüzde önemli bir toplumsal sorun haline gelen sokak çocuklarının sağlık koşullarını araştırmayı amaç edindiğini belirten Doç. Dr. Çimenci, özellikle madde bağımlısı olan sokak çocuklarında uçucu organik bileşiklerin vücutta birikim yapıp yapmadığını ve oksidan düzeylerinin etkileşimini saptamak istediklerini söyledi. Doç. Dr. Geyikli Çimenci, “10-17 yaş aralığındaki yaklaşık 100 sokak çocuğunu projemize dahil ettik. Kontrol grubuna alınacak 50 çocuk ise son altı ay içerisinde herhangi bir şikayeti olmayan, herhangi bir diyet yapmayan, kronik hastalığı olmayan sağlıklı benzer yaştaki çocuklardan oluşturulacaktır” diye konuştu.

Proje kapsamında sokak çocuklarının HBsAG, Anti HCV, Anti HIV Prevelansının tespit edilerek bulaştırıcılık oranını bulmayı hedeflediklerini belirten Doç. Dr. Çimenci, bu çocukların madde bağımlısı olup kullandıkları enjektörler ile hastalıkları birbirine de bulaştırabildiklerini ifade etti. Sokak çocuklarının madde bağımlılığından çok sevgiye ve şefkate ihtiyaçları olduğunu vurgulayan Çimenci, bu çalışma sonucunda elde edilen verilerden sivil organizasyonların ve bu konuda çalışan kurumların bilgilendirilmesi amacı ile seminerler düzenleyeceklerini sözlerine ekledi.

İHA
Yayın Tarihi : 22 Ağustos 2008 Cuma 16:07:04


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?