6
Mayıs
2024
Pazertesi
GAZİANTEP

Sokaklar zeytin fabrikası gibi

Gaziantep'te esnafın getirdiği zeytini civar sokaklarda oturan kadınlar yere kurdukları örtülerin üzerinde işliyor kale altı adeta zeytin fabrikası gibi çalışıyor.

Gaziantep Kalesi civarında yeşil zeytin satışı yapan esnafın tezgahında her türlü zeytin çeşidini bulmak mümkün. Türkiye'nin çeşitli illerinden gelen zeytinleri kale altına kurdukları tezgahlar üzerinde satan esnafa, civar mahallelerde oturan kadınlar yardımcı oluyor. Kadınlar bu sayede evlerinin ekonomisine de katkıda bulunuyor.

Zeytin satışlarının yaklaşık 2 hafta önce başladığını ve satışların bu dönemde artış gösterdiğini söyleyen esnaf Adnan Öğüt, ''Zeytine olan talep şuan için iyi, önümüzdeki hafta satışlarımızın daha da artmasını bekliyoruz. Biz 20 farklı türde zeytin satışı yapıyoruz. Bunlar arasında Ege Bölgesi, Akdeniz Bölgesi'ndeki illerden ve hatta Suriye'den gelen zeytinler bile var. Bu sene Gaziantep'te zeytin yetişmedi. Bu yüzden vatandaşlarımıza Gaziantep zeytinini aratmayacak olan Antakya zeytinini tavsiye ediyoruz. Çünkü Antakya zeytini lezzetli ve çekirdeği küçük olan bir zeytin türü. Şu an için Güneydoğu'nun en iyi zeytini diyebiliriz'' dedi.

Yeşil zeytin alırken vatandaşların dikkat etmesi gereken hususlar hakkında da tavsiyelerde bulunan Adnan Öğüt, ''Zeytine baktığınızda öncelikli olarak rengi parlayacak, yumuşak olacak, zeytini elinizle sıktığınızda yağı elinizde kalmayacak, çekirdeği kabuğundan kolay ayrılacak ve çekirdeği küçük ama dolgun olacak. Ayrıca iyi zeytinin fiyatı da tabi ki diğerlerine göre biraz yüksek olur. Kaliteli zeytinin şuan fiyatları en az 3 YTL'den başlamaktadır. Ancak tezgahlarda 1,5 YTL'den 5 YTL'ye kadar zeytin bulunmaktadır'' diye konuştu.

Kale civarında oturan kadınlar da evlerinin önlerine serdikleri örtülerde zeytin kırıp aile ekonomilerine katkıda bulunuyorlar. Bu işin göründüğü kadar kolay olmadığını belirten kadınlar, gülen yüzleri ve sohbetleriyle durumlarından memnun görünüyor. Kadınlar zeytin çekirdeklerini de kurutarak kışın yakacak olarak kullanıyor.

İHA
Yayın Tarihi : 7 Kasım 2008 Cuma 18:09:49


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?