4
Mayıs
2024
Cumartesi
GAZİANTEP

Son Halife de nü yaptı

Ressam Ayşegül Yarar'ın, Sanko Sanat Galerisi'nin uyarısı üzerine nü tablolarını örterek sergilemesi, "Son Halife" Abdülmecid Efendi'nin yaptığı tablolar da örnek gösterilerek eleştirildi.

Ayşegül Yarar'ın, "mahalle baskısı" olarak nitelenen uyarılara rağmen kendi resimlerine sansür uygulamasını da eleştiren sanatçılar, Milliyet'e şu değerlendirmeyi yaptılar:

Hüsamettin Koçan: Abdülmecid Efendi'ye ait nü'ler var. Bu yaşananlar bildiğimiz tipik, sansürcü, ürkek, halkı küçümseyen, sığ bir siyasal davranış. Yaşanan durum, tamamen sansürcü zihniyetin çabasıdır. Ve bu sansürü hiç kimse mazur gösteremez. Bunun bir sanat galerisi tarafından yapılması da ayrıca düşünülmesi gereken bir durum.

'Osmanlı'da bile yaşanmamış'
Balkan Naci İslimyeli: Haber çok utanç verici. Sanatçının çevre baskısına boyun eğişi bence o baskılardan daha da vahim. Bu sansür durumunun giderek yaygınlaşacağından kuşkuluyum. Osmanlı döneminde bile yaşanmamış bu durum. Vahşet boyutunda bir çirkinlik. İnsan güzel bir yaratıktır ve insanın çıplak hali utanılacak bir durum değildir. Ama özellikle kadın vücuduna baskı yaparak bir siyasi malzeme çıkarmak amacındalar.
Mehmet Güleryüz: Şunu sormak lazım öncelikle: Bu kişi niçin nü yapıyor? Resimlerini örtebiliyorsa o kadar da önemli değil nü yapması. Çünkü icabında kendisi giydiriyor resimlerini. Yapıtının yanında durmadığı ve bunun korumasını yapmadığı için sanatçı olarak vasıflandırmıyorum onu. Sanatçı olmayan bir kişinin meselesini de ciddiye almak istemiyorum.
Devrim Erbil: Sanatın sansürü yapılmaz. Fakat maalesef dünyada da yapılmıştır zaman zaman. Bu olaylar olacak ki sanatın ne olduğu anlatılabilsin. Bağnazlığa karşı bir haykırıştır sanat. Sanat eğitiminin temelinde insan vücudu vardır. Bir sanatçının kendisine baskı yapıldığı zaman eserlerini tülle örtmesi sanatla bağdaşan bir durum değil. Eserlere sansür uygulanmasını kabul edemediğim kadar sanatçının tavrını da kabullenemem.
Selma Gürbüz: Sanatçının tavrı kabul edilemez, buna tamamen karşıyım. Sanatından sanatçı hiçbir şekilde ödün veremez. Ben kimse için ne tablomu örterim ne değiştiririm. Öte yandan günümüzde bunları tartışmamız gerekir. Fakat bu yaşanılanlar gösteriyor ki özellikle sanatla, kültürle ilgili yanımız çok zayıf. Bu da az gelişmişliğin bir göstergesi bence.

Yarar: Davetiyeye tepki gelmedi 

Gaziantep'teki kişisel resim sergisinde "nü" tablolarının üzerini turkuaz renkli tülbentle kapatan ressam Ayşegül Yarar, Sanko Sanat Galerisi'nin nü resimlere karşı olan tavrını son gün serginin açılışına 5 saat kala öğrendiğini belirterek "Bu tavır sessiz kalmama isteğimin bir göstergesidir" dedi.
Yarar,Gaziantep'te bulunan Sanko Sanat Galerisi'nde 4 Aralık'a kadar sergilenecek olan kişisel sergisinde nü resimlerinin üzerini tülbentle kapatarak sansüre uğrattığı gerekçesiyle kendisine yöneltilen eleştirileri kabul etmedi. Yarar, Milliyet'e şunları anlattı:
"Serginin başlamasına 5 saat vardı. Ya resimleri Ankara'ya geri gönderip dönecektim ya da böyle bir uygulamaya gidecektim. Davet ettiğim kişileri düşündüm ve bir Gaziantepli olarak bu serginin böyle açılmasına karar verdim. Bu karar, sessiz kalmama isteğimin bir göstergesidir."
Sergiden bir ay önce bastırdığı davetiyelere de göğüsleri açık bir kadın resmi koyduğunu belirten Yarar, "Bu resme galeri olumsuz bir tepki vermediğinden sergi günü yaşayacaklarımı tahmin edemedim" diye konuştu.

Vali değil, Sanko rahatsız oldu

Gaziantep Valisi Kamçı: Resimler örtülmese de halk tepki göstermezdi. Sanko Holding Yönetim Kurulu Başkanı Konukoğlu: Vatandaş rahatsız olabilir

Ressam Ayşegül Yarar'ın "nü tabloların üzerinin örtülmesi" skandalıyla sonuçlanan Gaziantep'teki resim sergisine ilişkin tartışma sürüyor. Gaziantep Valisi Süleyman Kamçı, serginin açılışını yapan Vali Yardımcısı Gökhan Veli Kişioğlu'nun valilikçe özel olarak görevlendirilmediğini duyurdu.
Skandala sahne olan Sanko Sanat Galerisi'ni de bünyesinde bulunduran Sanko Holding'in Yönetim Kurulu Başkanı Abdülkadir Konukoğlu da nü resimlerin insanları rahatsız edebileceğini söyledi.


'Örtülmese de olurdu'
Kamçı, Milliyet'e de şu açıklamayı yaptı: "Sergiyi açan galeri özel bir galeridir. Sanatçı ile galeri arasında olay yaşanmıştır. Valiliğimizin bu konuda hiçbir tasarrufu ya da girişimi olmamıştır. Zaten davetiyeler de nü tablo sergisi olarak gönderilmiştir... Kaldı ki Gaziantep modern bir yerdir. Sanata ve sanatçıya da saygılıdır. Bu tabloların üzerleri kapatılmasa bile Gaziantep halkının herhangi bir tepkisinin olması söz konusu olmazdı. Böyle bir durumla karşılaşan sanatçı da istiyorsa sergiyi açmayabilirdi."

'Herkese açık bir galeri'
Sanko Holding Yönetim Kurulu Başkanı Abdülkadir Konukoğlu ise Milliyet'e, "Burası herkese açık bir galeri. İnsanlar rahatsız olmasın diye bazı resimleri örtmüşler. Olabilir" açıklamasını yaptı. Sanko grubunun sosyal faaliyetleri kapsamında kurulan galeri, Haziran 2004'ten beri faaliyet gösteriyor. Galeri yönetimi şu isimlerden oluşuyor: "Başkan Adil Sani Konukoğlu, Başkan Yardımcısı Gülay Karslıgil, üyeler Murat Köylüoğlu, Sevim Karakaş, Akten Köylüoğlu."

Milliyet
Yayın Tarihi : 26 Kasım 2007 Pazartesi 17:28:12


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
mehmetkaplan IP: 88.226.223.xxx Tarih : 27.11.2007 17:22:12

Nedir sanat? nereye kadar sanat?Sanat adı altında ne kadar yapılabilir? Bir milletin değerleri sanatı sınırlandırabilir mi?Sanat ne için ,kim için? Bu ve benzeri soruların cevabını istiyorum.