6
Mayıs
2024
Pazertesi
GAZİANTEP

Sözleşmeli öğretmenlerin sorunları

Eğitim Bir-Sen Gaziantep Şube Başkanı Zekeriya Efiloğlu, geçen hafta içerisinde 13 bin yeni sözleşmeli öğretmen alımının daha yapıldığını ancak, sözleşmeli öğretmenlerin sorunlarının halen devam ettiğini bildirdi.

Efiloğlu, yaptığı açıklamada, sözleşmeli öğretmenlerle kadrolu öğretmenler arasında bir çok fark bulunduğunu belirterek, "Sözleşmeli öğretmenler özür durumu hariç il içi ve il dışı tayin isteyememektedirler.

Sözleşmeli öğretmenler idareci ve ya müfettiş olamazlar, yurtdışında görevlendirilemezler. Sözleşmeli öğretmenlerin ek dersinden SSK kesintisi yapılmaktadır. Sözleşmeli öğretmenler eş, çocuk ve doğum yardımları alamamaktadırlar. Sözleşmeli öğretmenlere özür durumunda yapılan il dışı yer değiştirmelerde yolluk dahi ödenmemektedir. Sözleşmeli öğretmeler temel ve hazırlayıcı eğitim kurslarını almalarına rağmen, bu eğitim sözleşmelilere mesleki eğitim adı altında verilmektedir. Herhangi bir şekilde asalete geçmeleri de söz konusu olamamaktadır" dedi.

Kadrolu öğretmenlerin maaş karşılığı ders saatini dolduramazsa başka bir okula görevlendirme olarak giderken, sözleşmeli öğretmenlerin böyle bir durumda başka bir okulda görevlendirilmediklerini kaydeden Efiloğlu, şunları söyledi:

"Sözleşmesinin 13. maddesini 'g' bendi; 'Eğitim ve öğretimin devam ettiği dönemde aralıksız iki aylık süre zarfında sözleşme ücreti karşılığı ders yükünün doldurulamaması durumunda sözleşmesi feshedilir' ifadesi bulunmaktadır. Sözleşmeli öğretmenler askerliğini asker öğretmen olarak yapamamaktadırlar. Bu duruma Eğitim Bir-Sen olarak Danıştay'da dava açtık. Sözleşmeli öğretmenlerin hizmet puanları vardır ancak herhangi bir şekilde kullanılamamaktadır. Sözleşmeli öğretmenlerin sözleşmeleri her yıl Ocak ayında yenilenmektedir. Yani sigorta dahil her sene çıkış-giriş işlemi yapılmaktadır. Uzun süreli sözleşme yapılmamaktadır. Her yıl yenilenen sözleşmeleri Maliye Bakanlığı kıymetli evrak olarak belirlediği için vergiye tabi tutmakta ve vergiyi de peşin almaktadır. 2008 mutabakat metninde yer alan sözleşmeli öğretmenlere becayiş hakkı tanınmalıdır. Sözleşmeli öğretmenlerin hepsi kadroya alınmalı, sorunları acilen çözülmelidir. Öğretmenliğin sözleşmelisi, ücretlisi olmaz. Milli Eğitim, okul müdürleri ve öğrencilerin gözünde sözleşmeli öğretmenleri rencide ederek uygulanan ikinci sınıf öğretmen muamelesi ayıbından Bakanlığımız derhal kurtulmalıdır."

İHA
Yayın Tarihi : 16 Kasım 2008 Pazar 10:57:42


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?