6
Mayıs
2024
Pazertesi
GAZİANTEP

Spastik çoucuklar için yeni proje

Gaziantep'te Acıbadem Sağlık Grubu, Güneydoğu Anadolu Özel Eğitim Kurumları Derneği (GÜNDER) ve Fizyoterapist Derneği Gaziantep Şubesi işbirliği ile spastik bireylere yönelik uygulamalı tedavi programı düzenleneceği bildirildi.

Uygulamalı olarak gerçekleştirilmesi planlanan tedavi programı ile ilgili Tuğcan Otel'de gerçekleştirilen ön bilgilendirme toplantısına, Acıbadem Hastanesi Pediatrik Rehabilitasyon Sorumlusu Özcan Kalkan, GÜNDER Başkanı Yener Doğruer, Gaziantep Fizyoterapist Derneği Başkanı Şahin Özarslan, kurum sahipleri ve fizyoterapistler katıldı.

Spastik bireylere yönelik uygulanacak program hakkında bilgi veren Acıbadem Hastanesi Pediatrik Rehabilitasyon Sorumlusu Özcan Kalkan, ''Spastisite konseyince 27 Ekim 2008 tarihinde, Büyükşehir Belediyesi Onat Kutlar Salonu'nda Gaziantep'te özel eğitim ve rehabilitasyon merkezlerinde görev yapan fizyoterapistlere ve spastik çocuğu olan ailelerle, spastik çocuklara yönelik uygulanan en son tedavi yöntemlerinin anlatıldığı bir konferans düzenleyeceğiz'' dedi.

Türkiye'de 60 bin spastik çocuğun yaşadığını söyleyen Özcan Kalkan, ''Spastik çocuklar kaslarındaki katılık nedeniyle yürüyemiyor veya oturamıyor. ABD'de olduğu gibi ülkemizde de uygulanmaya başlanan 'Selektif Dorzal Rizotomil' adı verilen cerrahi bir yöntemle, spastik çocukların sinir liflerinin uyarıldığını, anormal ileti sergileyen liflerin devre dışı bırakılması ile katılaşmış kasların yumuşatılabildiğini görüyoruz. Günümüzde spastik çocukların kaslarında oluşan katılığı çözmek amacıyla 2 farklı cerrahi teknik uygulanıyor. Bunlardan biri 'Baklofen Pompası takılması' diğeri ise 'Selektif Dorzal Rizotomi' denilen ameliyat yöntemidir. Uygulayacağımız tekniğin zorluğu ve ince ayrıntılarının olması nedeni ile bu ameliyatları uzmanlaşmış bir ekibin yapması gerekiyor. Alışmış bir ekip bile hızlı bir şekilde ameliyatı yaptığında yaklaşık 3 saat sürüyor. Sinir lifleri iki taraflı olarak en az üç defa uyarılıyor. Tüm uyarılara verilen tepkilerin EMG ve video kayıtları alınıyor. Anormal sinyal ileten lifleri devre dışı bırakınca çocuk herhangi bir yere temas ettiğinde anormal kasılan sert kasları yumuşatıyor'' diye konuştu.

Toplantının sonunda Özcan Kalkan, fizyoterapistlerin sorularını cevapladı.

iha
Yayın Tarihi : 11 Ekim 2008 Cumartesi 16:06:32
Güncelleme :11 Ekim 2008 Cumartesi 16:17:51


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?