6
Mayıs
2024
Pazertesi
GAZİANTEP

'Spor Ekonomisi' tartışıldı

Bahçeşehir Üniversitesi İşletme Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Deniz Gökçe, futbolcu ihraç edemeyen ülkelerin başarı çıtasını yükseltmesinin imkansız olduğunu söyledi. 

Bahçeşehir Üniversitesi Toplum Akademisi Programı kapsamında Gaziantep Ticaret Odası'nda (GTO) düzenlenen "Spor Ekonomisi" konulu söyleşiye katılmak üzere Gaziantep'e gelen Deniz Gökçe, öğrencilerle buluştu. Futbolun da artık bir endüstri haline geldiğine dikkat çeken Gökçe, alt yapılarına önem vermeyen kulüplerin başarılı olma şanslarının kalmadığını söyledi. Gökçe, futbolda ithal eden değil, ihraç eden bir ülke konumuna gelinmesi gerektiğini, Hırvatistan ve Danimarka gibi ülkelerin bunu başardığını kaydederek, "Bugün 4 milyon nüfuslu Hırvatistan ve Danimarka'nın elde ettiği başarılar ortada. Hırvatistan sürekli final oynuyor. Türkiye'de başta olmak üzere Avrupa ülkelerinde top koşturan bir çok futbolcusu var. Kendi ülkesinde gençleri çok iyi yetiştirdiği için başarı geliyor" dedi. 

Türkiye'de parası olmayan kulüplerin alt yapıya önem vermesi gerektiğine dikkat çeken Gökçe, parası olanın yabancı oyunculara yöneldiğini kaydetti. Milli bazda başarının gelmesi için okul sporlarına ve alt yapılara ağırlık verilmesi gerektiğini ifade eden Gökçe, "Bugün Amerika, 11 yaşında çocukları kaliteli hocalara teslim ediyor. Almanya'da her okulda yüzme havuzu var. İki ülkenin de basketbol ve yüzmede geldikleri nokta ortada" diye konuştu. 

Deniz Gökçe, kulüplerin yabancı oyunculara yönelmesinin Milli takıma olumsuz yansıdığını savundu. Yabancı sayısı fazla olan ülkeleri örnek gösteren Gökçe, "Bugün İngiltere, kulüp bazında dünyada en üst düzeyde bir ülke. Ancak Milli takımına bakıyorsunuz, bugün adeta nal topluyor. 2008 Avrupa Futbol Şampiyonası'na da katılamadılar. Bir kulüpte 8-9 tane yabancı oyuncuyu oynatırsanız sonucu böyle olur" şeklinde konuştu. 

Gökçe, Türk gençlerine daha fazla şans tanınması gerektiğini dile getirerek, "Türkiye 13 yıllık bir emeğin sonunda dünya üçüncülüğünü kazanmıştı. Ancak o jenerasyon yaşlanınca yeni gençlere fazla şans tanıyamadık. Kuşak geçişini beceremedik. Yaşlı oyunculara bel bağladık. Gençlere daha fazla şans tanımamız lazım" dedi.

.
Yayın Tarihi : 23 Mart 2008 Pazar 17:14:13


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?