6
Mayıs
2024
Pazertesi
GAZİANTEP

Sudan'da gönüllü sağlık hizmeti

Sağlık-Sen Gaziantep Şubesi Kadın Kolları Başkanı Hemşire Havva Yıldırım, IHH İnsani Yardım Vakfı'nın organizasyonu ile gönüllü olarak bir ay boyunca Sudan'da sağlık hizmeti verdi. 


Afrika'nın en yoksul ülkeleri arasında bulunan Sudan'ın başkenti Hartum'daki Türk Göz Hastanesi'nin ameliyathanesinde bir ay süreyle gönüllü olarak çalışan Gaziantep Avukat Cengiz Gökçek Devlet Hastanesi'nde görevli hemşire Havva Yıldırım, yaşadıklarıyla ilgili olarak, "Mısır'ın güneyinde bulunan Sudan çok yoksul bir ülke. İnsanlar neredeyse günde sadece bir öğün yemek bulabiliyor. Çocuklar yalınayak ve çıplak geziyor. Güneş ışınlarının dik gelmesi, beslenme bozukluğu ve iklim şartlarından dolayı Sudan'da katarakt hastalığı çok sık görülüyor. Özellikle çocuklar arasında yaygın olan katarakt, geç kalındığı zaman körlüğe neden oluyor. Ülkedeki sağlık hizmetlerinin yetersizliği ve halkın çok yoksul olmasından dolayı da katarakt olan çocukların büyük bölümü tedavi edilemiyor. Sudan'da yaklaşık 100 YTL karşılığında katarakt ameliyatları yapılabiliyor. Hayırseverlerimiz buraya yapacakları her 100 YTL'lik yardımla Sudanlı kardeşlerimizin karanlık dünyalarına ışık olacaktır. İHH İnsani Yardım Vakfı'nın
düzenlediği bu organizasyonu son derece önemseyerek duyarsız kalmadım ve oradaki Müslüman kardeşlerimize yardım elini uzatmak istedim. Türkiye'ye gelirken çok ağladım. Oradaki kardeşlerimizi bırakmak beni duygusal açıdan çok etkiledi. Her sağlık personelinin bu kıtaya hayatında bir defa de olsa uğramasını, orada yardım bekleyen kardeşlerimize elini uzatmasını dilerim" dedi. 

Gaziantep Avukat Cengiz Gökçek Devlet Hastanesi'nde ameliyathane hemşiresi olarak görev yapan Havva Yıldırım, Sudan'da geçirdiği zamanın ömrünün en anlamlı günleri arasında olduğunu belirterek, şöyle devam etti: 

"Sudan'a Türkiye'den iki hemşire ve bir doktor olmak üzere toplam 3 kişi olarak gittik. Orada bizi Türk Hastanesi'nin sorumlusu olan Türk ekip karşıladı. Bizi Hartum'da Türk ekibinin kaldığı bir eve yerleştirdiler. Evimizdeki şartlar son derece iyi idi. Gerek Sudanlılar gerekse de Türk ekibi bize çok iyi davrandı. Adeta bir aile ortamı vardı. Hartum Devlet Hastanesi'nin bir bölümü Türk Hastanesi olarak düzenlenmişti. Türk Hastanesi'nin ameliyathanesi son derece modern cihazlarla donatılmıştı. Hiçbir
eksiği yoktu. Ameliyatlar burada yapılıyordu. Bir ay boyunca Cuma günleri hariç hemen her gün sabah 8.30'dan akşam 17.30'a kadar, çoğu zaman 19.00'a kadar ameliyatlara katıldık. Yorulduk ama son derece mutlu bir şekilde ülkemize döndük. Ve ülkemizin geldiği noktayı düşünerek bol bol şükrettik. Dilerim oradaki kardeşlerimiz de en kısa zamanda yoksulluktan kurtulur ve hak ettikleri ortamda yaşarlar." 

Havva Yıldırım, organizasyonda emeği geçen ve Hartum'da birlikte çalıştığı tüm ekip arkadaşlarına teşekkür etti.

iha
Yayın Tarihi : 15 Aralık 2008 Pazartesi 18:29:04
Güncelleme :15 Aralık 2008 Pazartesi 23:17:56


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?