6
Mayıs
2024
Pazertesi
GAZİANTEP

Suriye'ye ihracat artıyor

Devlet Planlama Teşkilatı (DPT) Dış Ekonomik İlişkiler Genel Müdürü Ferruh Tığlı, "Türkiye- Suriye Bölgelerarası İşbirliği Programı şimdiye kadar çok önemli sonuçlar verdi. Programın olumlu sonuçlarını rakamlarla da görmek mümkün. 2000'li yıllarda Türkiye'nin Suriye'ye ihracatı 184 milyon dolar iken 2007 yılı itibariyle 800 milyon dolara yükseldi" dedi.

Gaziantep Valiliği Toplantı Salonu'nda düzenlenen Türkiye-Suriye Bölgelerarası İşbirliği Programı kapsamında Ulusal İzleme ve Yönlendirme Komitesi (UİYK) toplantısında konuşan Tığlı, "Program şimdiye kadar fevkalade önemli sonuçlar verdi. Öncelikle üst düzey, cumhurbaşkanları, devlet başkanları, Başbakanlar tarafından karşılıklı ziyaretlerle oluşturulan olumlu havanın devamı olarak böyle işbirliği program ve projeleri her iki ülke arasında başta ekonomik olmak üzere siyasi, kültürel ve her alandaki işbirliğine fevkalade olumlu katkılar yapmıştır ve yapmaktadır. Bu program kapsamında şimdiye kadar iki teklif çağrısı yapıldı ve Türkiye tarafından 42 proje seçildi, gerekli mali destek sağlandı" şeklinde konuştu.
Tığlı, 2004 sonunda Türkiye ile Suriye arasında imzalanan Anlayış Muhtırası ile 2005-2006 yıllarında başlatılan program çerçevesinde olumlu sonuçlar alındığını ve bu sonuçların rakamsal olarak da görüldüğünü ifade ederek, şunları söyledi:
"2000'li yıllarda Suriye'ye olan ihracatımız 184 milyon dolar iken 2005 yılında 551 milyon dolar, 2006 yılında 604 milyon dolar, 2007 yılında da 800 milyon dolara çıkmıştır. Suriye'den ithalatımız ise 2007 yılı itibariyle 293 milyon dolar mertebesindedir. Yani Suriye-Türkiye toplam ticaret hacmi 1 milyar 195 milyon dolardır. Bunun önümüzdeki süreçte daha da artarak devam edeceğini düşünüyoruz. Bu programdan sağlanan olumlu ortam karşılıklı siyasi ve ekonomik ilişkilerde son dönemde daha yoğun olarak görülmektedir. Bu işbirliği Suriye tarafından da projelerle desteklendi ve Suriye tarafından 31 proje belirlendi. Suriye, Türkiye ile ilişkilerine olumlu katkılar sağlayacak projeler belirledi."

Gaziantep Vali Vekili Mehmet Okur ise konuşmasında 2004 yılında Türkiye DPT Müsteşarlığı ile Suriye Devlet Planlama Komisyonu arasında imzalanan Anlayış Muhtırası ile işbirliği programının başladığını belirterek, programın bütçesinin 20 milyon dolar olduğunu ve programın Türkiye'den Gaziantep ve Kilis, Suriye'den ise Halep illerini kapsadığını kaydetti.

Türkiye-Suriye Bölgelerarası İşbirliği Programı kapsamında, kamu kurumları için çıkılan ilk çağrıda 12 adet altyapı, 7 adet teknik işbirliği ve kapasite geliştirme ile 7 adet kültür ve turizm konulu olmak üzere toplam 26 projenin kabul edildiğini kaydeden Okur, "Bu 26 projenin proje bedelleri 8 milyon 284 bin YTL'dir. Proje tutarlarının 6 milyon 210 bin YTL'si DPT tarafından karşılandı. Yine proje çerçevesinde 10-28 Aralık 2007 tarihinde yapılan 2. teklif çağrısı sonucunda ise 16 proje sahibi ile proje sözleşmesi yapıldı ve 1 milyon 700 bin dolar finansman desteği verilmesine karar verildi" dedi.

Okur, programın birinci 3 yıllık bölümünün bu yıl biteceğini ifade ederek, "Programın süresinin uzatılması ve finansman desteğinin arttırılarak bölgelerarası işbirliğini destekleyecek daha çok projeyi hayata geçirmeyi hedefliyoruz. Bu projelerin bölgemize ve ülkemize ekonomik, sosyal ve kültürel açıdan daha fazla yarar sağlaması için çalışmalarımızı sürdürüyoruz" şeklinde konuştu.

Suriye- Türkiye Bölgelerarası İşbirliği Programı kapsamında Halep'te düzenlenecek olan Ortak İzleme ve Yönlendirme Komitesi Toplantısı öncesinde yapılan Ulusal izleme ve Yönlendirme Komite Toplantısı'nda, mevcut durum değerlendirmesi yapılarak; birinci ve ikinci çağrı sonrasında mevcut program bütçesinin limitlerinin revize edilmesi, kalan program bütçesi ile yapılacak işlerin kararlaştırılması, 3. çağrıya çıkılıp çıkılmayacağı, programın 3 yıl daha uzatılması sebebiyle, gelecek üç yılda neler yapılacağı gibi konular ele alındı.

Toplantıya Gaziantep Vali Vekili Mehmet Okur, Devlet Planlama Teşkilatı (DPT) Dış Ekonomik İlişkiler Genel Müdürü Ferruh Tığlı, Kilis Vali Yardımcısı Alpaslan Yılmaz, Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Asım Güzelbey, Kilis Belediye Başkanı Abdi Bulut, Kilis Sanayi ve Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Özçiloğlu, Gaziantep Ticaret Odası (GTO) Genel Sekreteri Mesut Ölçal, Gaziantep Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkan Vekili Mehmet Özmen ile diğer kuruluşların temsilcileri katıldı.

iha
Yayın Tarihi : 29 Temmuz 2008 Salı 13:12:08


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?