6
Mayıs
2024
Pazertesi
GAZİANTEP

Sürücü kurslarında kalite düştü

Sürücü Kursları Federasyonu Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Demir, sürücü kursu açmanın oldukça kolaylaştırıldığını belirterek, "Her isteyen sürücü kursu açabiliyor. Sürücü kursu sayısındaki bu artışla birlikte eğitim kalitesi düştü" dedi.


Demir, yaptığı açıklamada, "Türkiye'nin en önemli sorunlarından biri trafik kazaları. Trafik kazalarında maddi ve manevi kayıplar yaşıyoruz. İstatistiklere göre trafik kazaları yüzde 90 oranında sürücü hatalarından kaynaklanıyor. Bu da sürücü kurslarının verdikleri eğitimin önemini daha da artırıyor. Ancak son yıllarda isteyen herkes sürücü kursu açabiliyor.Bu da sürücü kurs sayılarında önemli bir artışa neden oldu. Bu artışla birlikte eğitim ve hizmet kalitesi de düştü" diye konuştu.


Gaziantep'te yılda 50 bin kişinin sürücü belgesi alarak trafiğe çıktığını ifade eden Demir, "Bu noktada sürücü kurslarının eğitim ve hizmet kalitesinde yarışması gerekirken maalesef fiyat indirimi konusunda bir yarış söz konusu. Şu andaki sürücü kursu ücretleri tabana vurmuş durumda. Bu yıl 2004 yılı sürücü kurs ücretlerinin bile altında bir fiyat veriliyor. Fiyatların düşük olması, 2 yıllık stajyerlik düzenlemesinin gündemde olması dolayısıyla sürücü belgesi almak isteyenlerin de sayısı artıyor" şeklinde konuştu.


Sürücü kurslarının da tıpkı noterler gibi nüfusa oranla açılmasının daha doğru olacağı düşüncesinde olduğunu kaydeden Demir, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Sürücü kurslarının açılmasında daha ciddi denetimlerin yapılması ve kurs açacak kişilerde belli bir sertifika aranması gerekir. Böyle bir çalışma yapılırsa kursların daha donanımlı olması ve yetiştirilen sürücülerinde daha eğitimli olması sağlanacaktır. Aksi takdirde sürücü kurslarının artmasıyla birlikte bu kurslarda iyi eğitim verilemez ve yollar ehil olmayan sürücülerle dolar."


Demir, Gaziantep'te 2006 yılı öncesinde 48 sürücü kursu bulunduğunu şimdi ise yüzde 50'ye yakın bir artışla 66 kursun hizmet verdiğini dile getirerek, "Bütün giderler artmasına rağmen sürücü kurs ücretleri tabana vurmuş durumda. Sürücü kurslarının eğitimde yarışması gerekirken sürücü kurslarının artmasından dolayı bir ücret yarışı var ve ücretler sürekli aşağıya çekiliyor. Bu da sürücü kurslarında verilen eğitimin düşmesine neden olmaktadır. Sürücü belgesi alım ücretlerinin 2004 yılı ücretlerinin altına düşmesi sürücü belgesi almak isteyenlerin de sayısını arttırdı. Sürücü adaylarının ücretten önce can ve mal güvenliğini düşünerek ciddi eğitim veren kurumları tercih etmesini istiyoruz" dedi.


18'İNİ DOLDURAN EHLİYET ALIYOR
Bundan 10 yıl öncesine kadar ehliyet almak için başvuran kişilerin yaş ortalamasının daha yüksek olduğunu belirten Demir, "Şu anda 18 yaşını dolduran herkes ehliyet almak için müracaat ediyor. Yaş gurubu gittikçe gençleşiyor. Önceden orta yaş grubu ehliyet peşindeydi, şimdi 18'ini dolduran gençler hemen kursa kayıt yaptırıyor. Son 2 yıldır 18 yaş grubu ağırlıklı" şeklinde konuştu.

..
Yayın Tarihi : 8 Haziran 2008 Pazar 16:45:05
Güncelleme :8 Haziran 2008 Pazar 17:03:52


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?