4
Mayıs
2024
Cumartesi
GAZİANTEP

Sürücülere bayram uyarısı

Makine Mühendisleri Odası (MMO) Gaziantep Şube Başkanı Ali Peri, bayram tatili ile birlikte trafik kazaları açısından riskli bir döneme girildiğini ve sürücülerin bu dönemde daha duyarlı olmaları gerektiğini bildirdi.

Peri, yaptığı açıklamada, zamanın kısıtlı kullanıldığı günümüzde çok sayıda vatandaşın bayram tatilini geçirmek için uzun yola çıktığını belirtti. Trafik yoğunluğunun bir anda arttığı yollarda her yıl yüzlerce insanın yaşamını yitirdiğini ve binlercesinin de sakat kaldığını kaydeden Peri, " Her bayramda yüzlerce insanımızın trafik kazalarında can vermemesi için sürücülerimizi daha dikkatli olmaya çağırıyor ve araçlarının .akımını yaptırmadan yola çıkmamalarını öneriyoruz. İstatistikler, trafik kazalarının yüzde 65'inin insana bağlı nedenlerden, yüzde 30'unun araçta meydana gelen arızalardan, yüzde 5'inin ise yol kusurlarından kaynaklandığını göstermektedir" dedi.

İnsana bağlı trafik kazalarının sebepleri arasında aşırı hız, hatalı sollama, yorgun ve alkollü araç kullanımının en başta geldiğini ifade eden Peri, şunları söyledi:

"Azami hızlar, başka bir işaret yok ise yerleşim yerleri dışında minibüs, otobüs, kamyon ve kamyonetler için 80, otomobiller için 90 kilometre saattir. Yerleşim yerlerinde ise bu araçlar için azami hız 50 kilometre saattir. Sürücülerin bu azami hızlara kesin olarak uyması gerekmektedir. Bunun yanında önemli bir hususta emniyet kemeri kullanımıdır. Trafik kazalarında emniyet kemeri kullananların, kullanmayanlara oranla kazadan yara almadan kurtulma olasılıkları oldukça yüksektir."

Peri, insan faktörü nedeniyle meydana gelebilecek trafik kazalarını en aza indirmek için bayram tatilinde şehir dışına çıkacak sürücülerin emniyet kemeri takmaları, hız sınırına uymaları, yorgun, uykusuz ve alkollü araç kullanmamaları ve hatalı sollama yapmamalarının gerektiğine dikkat çekerek, sözlerini şöyle tamamladı:

"Kazaların yüzde 30'unun neden olduğu araç arızalarının önlenmesi için araç bakımlarının ve periyodik kontrollerinin zamanında yapılması gerekmektedir. Yola çıkmadan önce araç sahiplerinin araçlarının periyodik bakımlarını yaptırmaları, özellikle, araçlarının fren, balata, lastik, ön düzen, elektrik sistemi, hidrolik sistem, motor yağı, antifriz ve benzeri konularındaki kontrol ve bakımlar mutlaka yapılmalıdır. Ayrıca kötü hava ihtimaline karşı araçlarında zincir, takoz ve çekme halatı mutlaka bulundurmalıdırlar. Yollarımızın ölümcül tuzaklarla dolu olduğu bir gerçektir. Yeni yol yapımı ve yol tadilatlarının bulunduğu kısımlarda uyarıcı ve ikaz levhaların eksiksiz bir şekilde konulması ve dış etkenlerden etkilenmeyecek şekilde sabitlenmesi gerekmektedir. Sürücülerin bu noktalardaki tüm uyarı ve ikaz levhalarına dikkat etmeleri gerekmektedir. Lütfen, bayramı bayram sevinci ile yaşayalım ve hüzne dönüştürmeyelim."

İHA
Yayın Tarihi : 18 Aralık 2007 Salı 16:43:18


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?