5
Mayıs
2024
Pazar
GAZİANTEP

Talat Gaziantep'te

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, ''Biz barış elimizi uzattık, tutulmasını bekliyoruz'' dedi. 

Talat, çeşitli açılış ve Gaziantep Üniversitesi'nde düzenlenecek bir konferansa katılmak üzere geldiği Gaziantep'te, havaalanında bir basın toplantısı düzenledi. Talat, düzenlediği basın toplantısında, Kıbrıs sorununun dünyanın gündemine oturduğunu belirterek, ''Kıbrıs sorunu, sadece Türkiye'nin ve bizim gündemimizde değil, bütün dünyanın gündemine oturdu'' dedi. 

Türkiye'nin Avrupa Birliği (AB) sürecinde Kıbrıs sorununun önemli bir konu olduğunu kaydeden Talat, ''AB üyesi olan Kıbrıs Rum tarafının, AB'nin tarafsızlığını ortadan kaldırması nedeniyle Kıbrıs sorunu, ciddi bir sorun olarak Türkiye'nin AB üyeliği sürecinde karşısına çıkarılıyor. Türkiye'nin AB üyeliğinin önüne çıkarılan bu engel, tamamen yapaydır, sunidir, gerçeklere dayanmamaktadır. Çünkü, aslında Türkiye'nin AB sürecinin, devam etmekte olan Kıbrıs sorunuyla bir ilişkisi yoktur. Niye yoktur? Çünkü Türkiye, Kıbrıs sorununun çözümü için elinden gelen her gayreti göstermiştir'' diye konuştu. 

Talat, Türkiye'nin Kıbrıslı Türkler'in olumlu oy kullanarak, Kıbrıs sorununu bitirme doğrultusunda hareket etmesini teşvik ettiğini ifade ederek, şunları söyledi: 

''Türk hükümeti bu konuda Kıbrıslı Türkler'e iradelerini ortaya koyma noktasında herhangi bir engel çıkarmamış, tersine Türkiye'nin garantisinin de olacağı bir çözümün, Kıbrıslı Türkler'in güvenliğini sağlayacağı konusunda tutumunu da ortaya koymuştur. Dolayısıyla Türkiye'nin teşvik ettiği ve desteklediği bir çözüm için, 'Çözüm olmadı' diye Kıbrıs sorununu Türkiye'nin karşısına çıkarmak haklı değildir. Bunu anlatıyoruz ve sanıyorum sağduyu galip gelecektir. Beklentimiz odur, umudumuz odur. Çünkü Türkiye'nin AB sürecinin önünü tıkamak hiç kimsenin yararına değildir. Buna Kıbrıs Rum tarafı da dahildir. Sadece Türkiye ve AB ülkeleri değil, Kıbrıs Rum tarafı da dahildir. Dolayısıyla aklın yolu, Türkiye'nin AB üyeliği sürecini engellemek değildir ve tabii ki aklın yolu Kıbrıs sorununu çözmektir.'' 

Talat, Kıbrıs sorununu çözmenin en doğru yolunun, Kıbrıslı Türkler'in eşitlik haklarını tanıyarak, iki bölgeli, iki kesimli, Kıbrıslı Türkler'in siyasi eşitliğine dayalı bir federal çözüm olduğunu vurgulayarak, ''Bu çözümü hep birlikte kotarmak, gerçekleştirmek, sanıyorum ki en doğru hareket tarzı olur. Bu her şeyin çözümü demek olur. Türkiye'nin de Kıbrıs'tan kaynaklanan sorunlarını çözmek demek olur. Dünyanın da, hiç olmazsa Avrupa'nın da Doğu Akdeniz Bölgesi'ndeki sıkıntılarının çözümü demek olur. Dediğim gibi, bu yolda hareket etmek için Türk tarafı olarak hazırız. Kıbrıs Türk tarafı ve Türkiye elinden gelen gayreti gösterdiği gibi bugün de göstermeye hazırdır. Kaçtığımız bir şey yoktur. Samimiyiz, ciddiyiz, çalışıyoruz. Barış elimizi uzattık, tutulmasını bekliyoruz. Gayet iyi niyetle çalışmaya devam ediyoruz'' diye konuştu.
iha
Yayın Tarihi : 25 Kasım 2006 Cumartesi 11:58:02


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?