6
Mayıs
2024
Pazertesi
GAZİANTEP

Tarihe tanıklık eden fotoğraflar

Güney İlleri Gazeteciler Derneği tarafından hazırlanan ve Şahinbey Belediyesi'nin ortağı olduğu Tarihe Tanıklık Eden Evler Projesinin tanıtımı yapıldı. Proje çerçevesinde Gaziantep Kilis Halep evlerinin fotoğraflarının yer aldığı sergi açıldı.

Düzenlenen sergiye Gaziantep Valisi Süleyman Kamçı, Cumhuriyet Başsavcısı Kazım Arapoğlu, Gaziantep İl Emniyet Müdürü Ali Yılmaz, GSO Başkanı Nejat Koçer, Gaziantep İl Kültür ve Turizm Müdürü Salih Efiloğlu, Devlet Planlama Teşkilatı yetkilileri, Türkiye Suriye Bölgelerarası İşbirliği Programı kapsamında Suriye'den gelen yetkililer ve vatandaşlar katıldı.

Düzenlenen basın toplantısında Şahinbey Belediye Başkanı Ömer Can, tarihe tanıklık eden evler projesinin üç farklı kültürün yansıtıldığı Gaziantep Kilis ve Halep evlerinin ortak bir projesi olduğunu söyledi. Başkan Ömer Can açıklamasında, şunları söyledi:

"Bu bölgelerde değişik kültürler barınmıştır. Bizler bu eserlerin yok olmasına müsaade etmemek için bu proje iki devlet seviyesinde ele alındı. Kültüre ve Tarihi eserlerin yok edilmesi gelecek nesillere en büyük haksızlık olurdu bu bilinçle bizlerde projeye ortak olduk. Toplumları toplum yapan sadece yeni yapılan eserler değil, asıl geçmişi günümüze taşıyan eski eserlerdir. Geçmiş yıllarda bu eserler ilgisizlikle karşı karşıya kalmıştır. Son yıllarda Yerel yöneticiler olarak bu tür çalışmaları kendimize görev sayarak, Bu eserleri geleceğe aktarmak için çalışmalara başladık. Gaziantep'te tarihi dokunun yüzde doksan beşi Şahinbey ilçesinde bulunduğundan bu tür tarihi ve kültürel yerlerimizin restorasyonu için kolları sıvayarak çalışmalarımızı hızlı bir şekilde sürdürmekteyiz. Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum."

Fotoğraf sergisinde bir konuşma yapan Gaziantep Valisi Süleyman Kamçı, Türkiye Suriye işbirliği ile güzel projeler yapılmaya başlandığını ifade ederek, "Bu proje de bunlardan birisidir. İlimiz genelinde tarihi eserlerin restorasyonu konusunda Büyükşehir ve ilçe belediyelerimizde büyük işler yapıyorlar. Bu konuda kendilerine teşekkür ediyorum" dedi.

Sergi sonrası Proje Koordinatörü Ali Atalar da, proje kapsamındaki üç ildeki evlerin önemli benzerlikleri olduğunu dikkat çekerek, ortak kültürün mekanlara yansıdığını ifade etti.

İHA
Yayın Tarihi : 17 Kasım 2008 Pazartesi 17:58:32


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?