6
Mayıs
2024
Pazertesi
GAZİANTEP

Tarihi Bayaz Han müze oluyor

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi ve TOKİ işbirliği ile yapımına başlanan tarihi Bayaz Han'ın restorasyonu devam ediyor.

Tarihi Bayaz Han'ın restorasyonu tamamlandıktan sonra Kent Müzesi haline dönüştürülmesi planlanıyor. Büyükşehir Belediyesi İmar ve Şehircilik Daire Başkanı Sezer Cihan, Şubat ayında yapımına başlanılan Bayaz Han'ın, Haziran ayında restorasyonunun tamamlanacağını ve Kent Müzesi olarak hizmet vereceğini söyledi.

Cihan, "Bayaz Han içerisinde, protokol kabul salonu, kardeş şehirler teşhir salonu, uzun ve kısa dönem sergileme mekanı, Gaziantep ile ilgili araştırmaların yapılacağı araştırma laboratuarı, Antep yemeklerinin sunulacağı 150 kişilik restoran, 90 kişilik kafe, 85 kişilik pastane, yerel el sanatlarının sergilendiği ve satışının yapıldığı 12 adet satış mağazası, 180 kişilik toplantı ve sergi salonu, turizm bilgilendirme ofisi, 4 adet atölye ve derslik birimlerinin kurulması planlanıyor. Üst katta ise Kent Müzesi yer alacak. Müzede, Gaziantep'in tarihi ve Kurtuluş Savaşı mankenlerle, LCD ekranlarda kısa süreli sunumlarla, etkileyici bir biçimde anlatılacaktır" dedi.

Bayaz Han'da, Gaziantep'in yöresel el sanatlarının da sergileneceğini belirten Cihan, "Gümüş işlemeciliği, bakırcılık, kalaycılık, yemenicilik, sedef işlemeciliği, kutnu dokumacılığı, kilim ve halıcılık, Antep evi Antep işi çeyiz yapımı, baklavacılık, yemek kültürü, eğlence kültürü, mesken kültürü, fıstık ve tarımı konuları kısa tanıtım filmleriyle ziyaretçilere sunulacaktır. Ayrıca, el sanatlarını icra eden yöresel kıyafetli mankenler baklavanın nasıl yapıldığını, Antep kiliminin nasıl dokunduğunu, Antep nakışının nasıl işlendiğini görerek kültürümüzü tanıyacaklardır. Gaziantep'in turizmi, ekonomisi, turistik mekanları, doğal güzellikleri, konaklama, yiyecek, içecekler gibi konularının da yer aldığı Kent Müzesi, Gaziantep'in kültürünü, ziyaretçilere sunacaktır. Ayrıca, şehrimizin büyük bir bölümünü içine alan kent vaziyet maketi, anıtsal yapılar maketi ve sivil mimari maketleriyle şehrimizin önemli yerleri de, Kent Müzesi içerisinde teşhir edilecektir" diye konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 6 Mart 2008 Perşembe 10:07:13


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?