6
Mayıs
2024
Pazertesi
GAZİANTEP

Tarihi Şirehan törenle hizmete açıldı

1885 yılında bölgenin en büyük kervansarayı olarak inşa edilen tarihi Şirehan, Rönesans Alışveriş Merkezleri tarafından 18 milyon dolarlık yatırımla restore edildi.

Açılış törenine Gaziantep Valisi Süleyman Kamçı, Büyükşehir Belediye Başkanı Asım Güzelbey, AK Parti Gaziantep milletvekili Halil İbrahim Mazıcıoğlu, CHP Gaziantep milletvekili Yaşar Ağyüz, Emniyet Müdürü Ali Yılmaz, Cumhuriyet Başsavcısı Kazım Arapoğlu, Şehitkamil Belediye Başkan Vekili Bekir Öztekin, Rönesans Alışveriş Merkezleri Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Kamil Yanıkömeroğlu ve Rönesans Alışveriş Merkezleri yönetim kurulu üyeleri ile çok sayıda davetli katıldı.

Dünyanın sayılı müteahhitlik firmalarından olan Rönesans Alışveriş Merkezleri, 1885 yılında Halep Valisi Cemal Paşa'nın emriyle yaptırılan bölgenin en büyük kervansarayı Şirehan'ı yediden ekonomiye kazandırdı. Aslına uygun olarak restore edilen Şirehan'da 80 yataklı butik otel de bulunuyor.

25 bin metrekare olan inşaat alanı üzerine kurulan ve 12 bin 400 metrekare kiralanabilir alanı ile 40 dükkandan oluşan Şirehan Alışveriş Merkezi'nin, kent ekonomisine ve istihdamına da canlılık katması bekleniyor.

18 milyon dolar harcanarak restore edilen alışveriş merkezinde; market, 4 adet büyük mağaza, banka şubeleri, restoranlar, cafeler, 700 metrekare alanda kurulu eğlence merkezi, 11 mağazanın yer aldığı Tarihi Şırcılar Çarşısı, 650 araçlık kapalı otopark ve dükkanlar bulunuyor.

Rönesans Alışveriş Merkezleri Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Kamil Yanıkömeroğlu, açılış töreninde yaptığı konuşmada, "Türkiye'de ve dünyanın birçok ülkesinde yüzlerce proje inşa ettik fakat Şirehan Projesi'ni ticari bir yatırımdan çok, kültür mirasına katkı olarak değerlendirdik ve ona ayrı bir önem verdik" dedi.

Gaziantep'in birçok tarihi esere ve kültürel değere sahip olduğunu ifade eden Yanıkömeroğlu, "Eski bir kervansaray olan Şirehan'ı günümüzün modern çarşılarına ve bölgenin gelişen ihtiyaçlarına uygun olarak tasarladık. Şirehan Alışveriş Merkezi'ni 1 yıl içerisinde tamamladık. 250 kişiye istihdam sağlayacak olun Şirehan'ın bölge ticaretine de önemli katkılarda bulunacağını düşünüyoruz" şeklinde konuştu.

Gaziantep Valisi Süleyman Kamçı ise, "Turizm ortak akılla varacağımız bir hedeftir. Sivil toplum örgütleriyle, kurum ve kuruluşlarla, işadamlarımızla birlikte hareket ederek turizmden hak ettiğimiz payı alabiliriz" dedi.

Gaziantep'in kültür ve turizm yönünden hak ettiği payı alabilmesi için altyapıda bazı değişiklikler yapılması gerektiğini belirten Kamçı, özel sektörün bu yıl sonuna kadar 5 yıldızlı 5 oteli hizmete açacağını ve bunun kentin turizmine katkı sağlayacağını söyledi.

Başarılı bir restorasyon çalışmasıyla tarihi Şirehan'ın eksikliklerinin giderildiğini ifade eden Kamçı, "Şirehan, otelin de açılmasıyla birlikte mükemmel bir yer haline gelecektir. Gaziantep olarak turizmden hak ettiğimiz payı alacağız, burada özel sektöre de büyük görevler düşüyor'' şeklinde konuştu.

Büyükşehir Belediye Başkanı Asım Güzelbey de tarihi yürüme yolu üzerinde 17 han, 10 cami, 3 hamam, 1 kilise, 1 sinegog ile birçok tescilli tescilsiz tarihi eserin bulunduğunu, onlardan birinin de Şirehan olduğunu ifade etti.
Şirehan Alışveriş Merkezi'nde yakında hizmete girecek olan otel ve eğlence merkeziyle Gaziantep'in turizmde hak ettiği yeri alacağını kaydeden Güzelbey, ortak akılla çalışılarak yapılan Şirehan'ın kentin ticaret hayatına da katkıda bulunacağını söyledi.

Gaziantep'in sanayide geliştiğini ancak tarih, kültür, turizm tarafının eksik kaldığını belirten Güzelbey, "Yaptığımız çalışmalarla Gaziantep turizmde hak ettiği yeri alacaktır" dedi.

Konuşmaların ardından Vali Süleyman Kamçı, Büyükşehir Belediye Başkanı Asım Güzelbey, Rönesans Alışveriş Merkezleri Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Kamil Yanıkömeroğlu, CHP Gaziantep milletvekili Yaşar Agyüz ve AK Parti Gaziantep milletvekili Halil Mazıcıoğlu açılış kurdelesini keserek alışveriş merkezinde bulunan mağazaları gezdi.

Mehteran takımının gösteriler sunduğu açılış töreni, alışveriş merkezinin gezilmesiyle son buldu.

.
Yayın Tarihi : 11 Nisan 2008 Cuma 17:00:49


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?