4
Mayıs
2024
Cumartesi
GAZİANTEP

Tarihi yapılar yeniden canlanıyor

Gaziantep'te Avrupa Birliği (AB) fonlarıyla desteklenen ve 650 bin Eruo harcanan tarihi Dayı Ahmet Ağa Konağı'nın restoresi tamamlandı.

Tarihi Dayı Ahmet Ağa Konağı, Avrupa Komisyonu Türkiye Delegasyonu ve GAP Bölge Kalkınma İdaresi işbirliği ile "GAP Bölgesi'nde Kültürel Mirası Geliştirme Programı" kapsamında restore edildi. Toplam bütçesi 843 bin 617 Euro olan projeye AB hibe programlarından 650 bin Euro destek sağlandı. İl Özel İdare Genel Sekreterliği tarafından yürütülen, Gaziantep Vakıflar Bölge Müdürlüğü'nün proje ortağı olduğu "Dayı Ahmet Ağa Konağı Restorasyonu ve Kültürel İşlev Kazandırılması Projesi" ile tarihi konak, butik otel ve restaurant olarak 26 Kasım'da hizmete açılacak. 18 ay süren proje sonrasında başarı ile restore edilen tarihi konak ile kent turizminin canlandırılması hedefleniyor.

Gaziantep İl Özel İdaresi Genel Sekreteri ve Proje Genel Koordinatörü Abdulkadir Demir, projenin öncelikli hedefinin, Gaziantep'in sahip olduğu kültürel zenginliği yansıtan eski eser tescilli konağın restore edilerek gelecek kuşaklara aktarılmasının sağlanması olduğunu belirtti. 29 yatak kapasiteli 8 oda, bir restaurant, misafir salonu, toplantı ve sergi salonlarının yer aldığı konağın, Gaziantep'e ait kültürel değerlerin yer aldığı, Gaziantep mutfağının yanısıra yöresel sanatlarının tanıtımı ve satışının yapılacağı özgün bir mekan olarak kullanılmasının da projenin diğer hedefleri arasında olduğunu kaydeden Demir, konağın Antep harbinin izlerini de taşıdığını ifade etti.

Demir, taş işçiliğinin sanata dönüştüğü konağın restorasyon projesinde, İl Özel İdare Genel Sekreterliği'nin koordinatörlüğünde, Gaziantep Vakıflar Bölge Müdürlüğü'nün destek verdiği 9 kişilik bir ekibin görev aldığını dile getirdi.

İHA
Yayın Tarihi : 21 Kasım 2007 Çarşamba 17:36:55


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?