6
Mayıs
2024
Pazertesi
GAZİANTEP

Tarlalar örümceklere emanet

Gaziantep'te yürütülen bilimsel araştırmayla Barak Ovası'ndaki tarla ve bahçelerde bitki zararlılarıyla mücadelede tarım ilacı yerine kullanılabilecek örümcek türleri belirlendi.



Gaziantep Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Yard. Doç. Dr. İsmail Varol, Devlet Planlama Teşkilatı'ndan aldıkları destekle yürüttükleri araştırmayı 3 yılda bitirdiklerini belirtti. Gaziantep'in tarımsal üretiminde önemli pay sahibi olan Barak Ovası'nda Antep fıstığı, badem, nar, zeytin, mercimek, nohut ve pamuk üretimi yapıldığını ifade eden Varol, üretim sürecinde kimyasal ilaç kullanımının tercih edildiğini, aşırı ilaç kullanımı sebebiyle çevrenin hızla kirlendiğini vurguladı.

Barak Ovası'nda tarımsal üretimde kimyasal ilaç kullanımını zorunlu kılan zararlıları yok eden örümceklerin çoğaltılarak tarla ve bahçelere bırakılabileceğini anlatan Varol, şu bilgileri verdi: "Yok edici örümcekler, zararlı böceklerin etkili olduğu dönemde tarla ve bahçelere bırakılır. Bu örümcekler zararlılarla beslenir ve onların bitkilere zarar vermesinin önüne geçer. Zararlı böcekler ilaç kullanılarak yok edilmediğinden çevre temiz kalır, hasat edilen ürünler daha sağlıklı olur."

..
Yayın Tarihi : 13 Haziran 2008 Cuma 10:10:32


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?