6
Mayıs
2024
Pazertesi
GAZİANTEP

Tekstil sektöründe kriz uyarısı

Öziplik-İş Sendikası Genel Başkanı ve Hak-İş Sendikası Genel Başkan Yardımcısı Yusuf Engin, Türk tekstilinin Çin karşısında tarihinin en büyük krizini yaşadığını belirterek, "Türkiye'deki en büyük sektörlerden biri tarım, diğeri ise tekstildir. Tekstile sahip çıkmak vatan, millet, bayrak sevgisiyle eşdeğerdir" dedi.

Met-Gold Otel'de düzenlediği basın toplantısında tekstil sektörünün Türkiye'de doğrudan 3 milyon, dolaylı yoldan ise 15 milyon kişinin geçimini sağladığını ifade eden Engin, aynı zamanda vasıfsız ve kadın işçilerin istihdam edildiği en büyük sektör olduğunu belirtti. Tekstil sektörünün ciddi bir darboğazdan geçtiğini kaydeden Engin, "Tekstil sektörü Türkiye sanayisinin lokomotifidir. Üretimde, istihdamda ve ihracatta Türkiye'nin lokomotifi konumunda olan tekstil sektörü konusunda maalesef ciddi bir koruyucu politika yoktur. Hatta ülkenin refahı için uzun bir tarihi geçmişten gelen ve bu ülkeye hizmet eden tekstil sektörünün sorunları bugün göz ardı edilmektedir. Tekstili yok saymak, sorunlarına kulak kapatmak nankörlükten başka bir şey değildir. Türkiye nüfusunun beşte birinin geçimini bağladığı tekstil sektöründen vazgeçilemez. 'Tekstil sektöründen vazgeçelim, emek yoğun sektörden çekilelim' diyenler Türkiye'yi tanımayan insanlardır. Onların zekalarından şüphe ederim" dedi.

Türkiye'de resmi rakamlara göre 2.5 milyon, iş bulma umudunu yitirenlerle birlikte 5 milyonu bulan işsiz olduğunu ifade eden Engin, şunları söyledi:

"Türkiye'de gerçek işsizlik rakamları 10 milyonu bulmaktadır. Üniversitelerimizin her yıl 10 binlerce mezun verdiği bir ortamda mevcut tekstil sanayiinin küçülmesine, üretimin daralmasına ve istihdamın azalmasına yol açan sebepleri ortadan kaldırmamak çok tehlikeli bir yaklaşımdır. Çin tüm rekabet kurallarını alt üst eden maliyet ve ihracat politikası sayesinde, dünya üzerinde hızla yayılmıştır. Uzak Doğu ülkelerinin hem iç piyasada hem dış piyasada ucuz işçiliğe dayalı üretim yapmasıyla birlikte küresel sermaye daha çok para kazanacağı yeri tercih etmektedir. Bu durum yerli üretimi baltalamaktadır. Ülkenin en büyük tekstil fabrikaları bile isyan ederek işçilerini süresiz izne çıkarmakta, zarar ettiğini her fırsatta ifade etmektedir. Artık sanayicinin de işçinin de bu duruma dayanacak hali kalmamıştır. Bir an önce bu duruma çözüm bulunmalıdır."

İHA
Yayın Tarihi : 26 Şubat 2008 Salı 17:41:57


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?