6
Mayıs
2024
Pazertesi
GAZİANTEP

TESK başkanı GESOB'ta

Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, hükümetten esnafın sıkıntılarını gidermek için 2 milyar YTL borç istediklerini belirterek, esnaf ve sanatkardan bu konuda destek istedi.

Gaziantep Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği'ni (GESOB) ziyareti sırasında konuşan Palandöken, TESK'in çalışmalarını anlatmak hem de esnaf ve sanatkarın içinde bulunduğu sıkıntıları yerinde dinlemek için Türkiye'nin 81 ilini gezdiklerini söyledi.

TESK olarak esnafın en büyük sıkıntılarından birinin nakit sıkıntısı olduğunu tespit ettiklerini belirten Palandöken, "Piyasada para yok, işsizlik var. Esnaf iş yapamıyor. Diğer taraftan da bir haksız rekabet var. Evvela halkın alım gücünün yükseltilmesi gerekir. İnsanlar hep kredi kartı ile alışveriş yaptıkları için ceplerinde para kalmıyor. Ama bu sorunun çözümü de belli. Bu sorunların ana sebebi kuralsızlık ve plansızlık var. İşte bu değişim sürecinin geçirilmesi için esnafa destek verilmesi lazım" dedi.

Sorunların çözümü için siyasi parti liderlerini ziyaret ettiklerini ifade eden Palandöken, "Sıkıntılarımızı anlattık. Nasıl hizmet almak istediğimizi söyledik. Ülkenin vazgeçilmezlerinden olduğumuzu, katma değer sağladığımızı söyledik. Dolayısıyla da bu günkü sıfır faizli kredilendirme kapsamında, 125 milyon YTL bir kaynağı sağladık. 125 milyon YTL az değil ama Türkiye'de 2 milyon esnaf sanatkar var. Yani binde ikisinin eğer düzgün bir işlem olursa bu kredilendirmeden yararlanması söz konusu. Biz de diğer kesimlere verilen 6 milyar YTL desteklemenin karşısında esnaf ve sanatkara 2 milyar YTL borç istedik. Bunun için sizden destek istemeye geldim. Yeniden yapılandırma için, dükkanımızın dizaynını değiştirmemiz, tezgahımızı yenilememiz, yeni sns tezgahlar koyabilmemiz, veyahut biriken borçlarımızdan kurtulmak için bu 2 milyon YTL desteğe ihtiyacımız var. Bu parada yine ekonomiye döndüreceğiz ve biz orada soluk almış olacağız" şeklinde konuştu.

Gaziantep'te 36 bin 800 esnaf sanatkarın bulunduğunu ve bu esnaf ve sanatkarların her birisinin ülkeye katma değer sağlayan aileleriyle birlikte ülkenin istihdamında önemli ölçekte ülkenin üzerindeki yükü hafifleten bir kesim olduğuna değinen Palandöken, sözlerini şöyle sürdürdü: "Gaziantepli ne istiyor? İstikrarın sağlanmasını ve ekonominin gelişmesinden payına düşeni almak istiyor. Birçoğunuz çeklerinizi senetlerinizi ödeyemediğiniz için bir çoğunuzda işlerinizi geliştiremediğiniz için sıkıntı çekiyorsunuz. Herkes gayri safi milli hasıladan aldığımız payın yüksekliğini, ülkemizde yaşanan gelişmişliklerle birlikte aldığımız nimetlerin arttığını, enflasyonun tek haneli olmasının avantajlarını, faizlerin düşmesinin etkilerini herkes söylüyor. Ancak bizim dükkanlarımızın bu gelişmeden nasibini almama durumu söz konusu. Kendisini geliştirmeye yüz tutan esnaf sanatkar yok oluyor. Bunun adına değişim diyorlar. Siz de kendinizi değiştirin diyorlar. Artık anadan babadan kalan sistemle siz bu ticareti idare ettiremezsiniz. Ama değişim ve dönüşüm için esnaf ve sanatkara destek sağlanması gerekir."

Gaziantep'in sorunlarının filmini çekip geldiklerini belirten Palandöken, “Ekim ayı içerisinde Başbakan Recep Tayip Erdoğan ile bu konuları tartışacağız. Yine ahilik kültürünün en büyük günü olan Ahilik Bayramı Ekim ayının 2. haftasında kutlanıyor. Bunun için de görkemli bir bayram yaparak esnafın 12 yüzyıldan günümüze gelmesi sırasında hem esnafın genel yapısındaki değişimi aktaran hem de esnafın sıkıntılarına dikkat çekeceğimiz güzel bir tören yapacağız" dedi.

GESOB Başkanı Ömer Küsbeoğlu ise, "Gaziantep esnaf ve sanatkarları olarak çok ciddi bir mali kriz yaşıyoruz. Sizlerin çalışmaları sonucunda Sanayi ve Ticaret Bakanlığı imalatçıya verilen sıfır faizli kredi desteğinin bir benzerinin esnafımıza verilmesi sağlandı.Tabii hizmet üreten esnafımız bu krediden faydalanamadı. Ancak aldığımız bilgilere göre hizmet üreten esnafımıza da sıfır faizli kredi verilmesi üzerine taslak hazırlanıyor. Bu bizi son derece memnun etti" dedi.

Küsbeoğlu daha sonra esnafın sıkıntılarını dile getirdi. Konuşmaların ardından, Palandöken oda başkanlarının sorunlarını dinledi ve sorularını yanıtladı.

Toplantı sırasında esnaf ve sanatkarların düşük faizli kredilerden faydalanması için GESOB Başkanı Ömer Küsbeoğlu, Denizbank ile protokol imzaladı.

İHA
Yayın Tarihi : 5 Eylül 2008 Cuma 18:23:33


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?