4
Mayıs
2024
Cumartesi
GAZİANTEP

'Tıp' okuyup 'dürümcü' oldular

Yaklaşık 2 milyon öğrencinin hafta sonu yapılacak Öğrenci Seçme Sınavı’na (ÖSS) hazırlandığı bugünlerde, Gaziantepli 2 tıp fakültesi mezununun kendi bölümleri ile ilgili iş bulamayarak dürümcü dükkanı açması, üniversite mezunlarının işsizlik sorununu bir kez daha gündeme getirdi.

9 Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Biyoloji Bölümü’nden mezun olan Ali Kocaakça ile Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Laboratuar Bölümü’nden mezun olan Coşkun Batakçı, mezun oldukları bölümle ilgili devlet kurumlarında iş bulamayınca, Gaziantep’te "Tıpçıların Yeri" adında dürümcü dükkanı açtı. Türkiye’de ihtiyaç olmadan, çeşitli nedenlerle üniversiteler açıldığını belirten Tıbbi Biyolog Ali Kocaakça, eğitimini Avusturya’nın Viyana Üniversitesi’nde de devam ettirdiğini, ancak Türkiye’de bir iş bulamadığını kaydetti. Coşkun Batakçı ise devletin açtığı üniversiteden mezun olmasına rağmen, kendi bölümünden devlet dairelerine kadro verilmediğinden şikayet ederek, Türkiye’deki üniversitelerin her yıl binlerce işsiz mezun verdiğini söyledi.

Üniversitenin hayatın kendisi olduğunu ve sadece bina yapmakla eğitim verilemeyeceğini ifade eden Kocaakça, "Üniversite yapılmaz, ihtiyaca göre oluşur. Maalesef ülkemizde ihtiyaca göre üniversite kurulmuyor, çeşitli nedenlerle açılıyor. Bundan 20 yıl önce üniversite bitirmek önemliydi ve mezun olduktan sonra iş sorunu olmuyordu. Şimdi ise okumak yeterli olmuyor, iş bulmak gerekiyor. Biz de mezun olduğumuz bölümlerle ilgili olarak devlet dairelerinde iş bulamayınca dürümcülük yaparak geçimimizi sağlamaya karar verdik. İşimizi severek yapıyoruz ve en iyi hizmeti sunmaya çalışıyoruz" dedi.

Tıbbi Laborant Coşkun Batakçı da Türkiye’de üniversite okuma hevesinin kalmadığını ve üniversiteye giden öğrencilerin iş bulma peşinde koştuğunu belirterek, "Bizim içinde bulunduğumuz durum, maalesef Türkiye’nin acı bir gerçeği. Her yıl üniversitelerden binlerce mezun veriliyor. Ancak bunların ancak yüzde 1’i kendi branşlarında doğru dürüst bir iş bulabiliyor. Şu anda ülkemizde boşta gezen binlerce üniversite mezunu var. Sınava giren öğrenciler de meslek seçerken iş bulma garantisi olan bölümleri tercih etmeye başladı. Yıllardır çeşitli nedenlerle açılan ve ihtiyacın üzerinde bulunan üniversiteler nedeniyle kaliteli bir eğitim de verilemiyor. Bazı tıp fakültelerinde 20 öğrenciye bir mikroskop düşüyor. Böyle olunca da tabii ki kaliteli eğitimden söz edilemez" diye konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 16 Haziran 2005 Perşembe 13:31:33
Güncelleme :20 Haziran 2005 Pazartesi 14:56:19


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?