6
Mayıs
2024
Pazertesi
GAZİANTEP

Tıpta 4'üncü örnek oldu

Gaziantepli Demirel çiftinin yapışık olan ikizlerinden biri doğumda ölürken, kardeşinden ayrılan Hasan bebek, tıpta 4'üncü örnek oldu. 

Yaklaşık 1.5 ay önce 18 yaşındaki anne Türkan Demirel, doğum sancıları tutunca, hastaneye gitti. Gittiği hastanede normal doğuma alınan annenin, karnında taşıdığı ikiz bebeklerin yapışık olduğu önceden anlaşılamadı. 

Doğumda bir terslik olduğu anlaşılınca, ilk bebek dünyaya geldi. Doğumdan sonra anne, bir bebeği rahmin dışında, diğeri ise anne rahminin içinde birbirine yapışık olarak hastane hastane Gaziantep'te dolaştırılmaya başlandı. Özel bir hastaneye giden anne, hastane tarafından acilen sezaryene alındı. 

Ancak bu arada dışarıda kalan bebek yaşamını yitirdi. Bebeklerin yapışık olduğunu gören doktorlar, bebeklerin dünyada çok nadir rastlanan siyam ikizleri olduğunu belirledi. Bebeklerin karın boşluğundaki iç organları, mide ve bağırsaklarının aynı olduğu, aynı kanaldan birlikte beslendikleri ve acilen ayrılmaları gerektiği anlaşıldı. Doğum esnasında ikizlerden birinin ölmüş olması, diğer kardeşi için ciddi bir risk oluşturdu. Bebekleri ayırma operasyonuna hiçbir hastane yanaşmadı. Tek tek hastanelere başvuran aile sonuç alamadı. Özel bir hastanenin çocuk cerrahisi uzmanlarından Opr. Dr. Lütfi Dağdönderen, ameliyatı gerçekleştirebileceğini söyledi. 

Bu tip ameliyatların uzun süren hazırlıklar gerektirmesine rağmen, doktor sağ kalan bebeği kurtarmak için operasyona başladı. Dünyada eşine çok az rastlanan bir operasyonla iç organların hepsi yaşayan bebeğe nakledildi. 

Anne baba, doğum öncesi bebeklerine Hasan ve Hüseyin adını vermeyi kararlaştırmıştı. Ancak ikizlerden biri yaşamayınca sağ kalan bebeğe Hasan adını verdiler. Yaklaşık bir aydır hayata tutunan ve doktorları da şaşırtan siyam ikizi, tıp literatürüne geçmeye de aday. Yapılan ameliyat aynı zamanda Dünya Çocuk Cerrahisi Kongresi'nde de sunulacak. Türkan ve Kemal Demirel çifti ise hem yaşadıklarının şaşkınlığını yaşıyor hem de kaybettikleri Hüseyin bebeğin acısını Hasan'ın sevgisi ile aşmaya çalışıyor. 

Ameliyatı gerçekleştiren Opr. Dr. Lütfi Dağdönderen, ailenin ilk bebeği olduğunu ve hamilelik süresince yapışık olduklarını bilmediklerini söyledi.
 
Ailenin doğum günü yaklaştığında gittikleri poliklinikte bebeklerin doğurtulmaya çalışıldığını belirten Dr. Dağdönderen, "Doğum esnasında ilk bebek, diğer bebek içerde olduğu için çıkamıyor. Anne, o haliyle doğumu tamamlamadan başka bir kadın doğum uzmanının olduğu bir hastaneye naklediliyor. Orda sezaryen yapılmadan doğum gerçekleştiriliyor. Doğumdan sonra durum anlaşılıyor ve doğumdan hemen sonra doğurtulmaya çalışılan bebek vefat ediyor. Bize geldiklerinde bebeklerden bir tanesi ölmüş, diğeri ise ciddi yaşam sıkıntısı olan bir bebekti ve toplam ağırlıkları 4 kilo 300 gramdı. Biz çok acil ve sıkıntılı şartlarda bebekleri ameliyata aldık. Diğer bebeğin ölmüş olması bizim ameliyatımızı kolaylaştırdı tabi. Bir kısım dokularında diğer yaşayan bebeğin kullanması için ameliyat o şekilde gerçekleştirildi ve o bebeğimiz yaşıyor. Şuan evde yaklaşık bir buçuk aydır gayet sağlıklı bir şekilde yaşamını sürdürüyor. Hamilelik boyunca yapışık oldukları bilinmiyor ve zaten bunlar muhtemelen kadın doğum uzmanı tarafından da takip edilen bir gebelik değil. Sadece doğum esnasında semt polikliniğine gittiklerinde bir terslik olduğu anlaşılıyor. Oradan da gittikleri hastanede kadın doğum uzmanı tarafından doğum gerçekleştiriliyor ve o zaman yapışık ikiz oldukları anlaşılıyor. Doğumdan sonra yapışık ikiz olduğu anlaşılıyor" diye konuştu. 

Doğum sırasında ölen bebeklerinin acısını, hayatta kalan Hasan bebeğin sevgisi ile aşmaya çalıştıklarını dile getiren anne Türkan Demirel, ilk kez böyle bir şeyle karşılaştıklarını ve çok şaşkın olduğunu söyledi. Anne Türkan, "İkizimiz olacağını biliyorduk. Doktora gitmiştik daha önce. Ama yapışık olduğunu bilmiyorduk. Doğumu yaptıktan sonra öğrendik. Sonra hastaneye götürdüler, ameliyat ettiler. Bebeklerimden birisi öldü, diğeri hayatta kaldı. Çok üzüldük ama bir tanesi kurtulduğu için çok sevindik. Çok şaşırdım böyle bir şey hiç beklemiyordum" dedi. 

Tekstil işçisi olan baba Kemal Demirel ise "Doğuma polikliniğe gittik. Normal doğum olmayınca, başka hastaneye gittik. İkiz olduğunu biliyorduk ama yapışık olduğunu bilmiyorduk. Hastanede yapışık olduğunu öğrendik ve birini kaybettik. Başka bir hastanede ameliyatla diğer çocuğumuzu kurtardılar. Şimdi çocuğun durumu çok iyi. Birini kaybetmemize rağmen çok mutluyuz" şeklinde konuştu.

iha
Yayın Tarihi : 27 Aralık 2008 Cumartesi 17:12:49
Güncelleme :27 Aralık 2008 Cumartesi 18:48:53


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?