6
Mayıs
2024
Pazertesi
GAZİANTEP

Toz bulutu sağlığı tehdit ediyor

Gaziantep Üniversitesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı sorumlusu Prof. Dr. Hasan Bayram, 4 gündür Gaziantep ve çevre illerde etkili olan toz bulutunun insan sağlığını tehdit ettiğini ve vatandaşların dikkatli olması gerektiğini söyledi.

Prof. Dr. Bayram, yaptığı açıklamada, Şanlıurfa başta olmak üzere Gaziantep, Kilis ve Adıyaman gibi bölgelerde etkili olan toz bulutunun insan sağlığını tehdit ettiğini ve her türlü hava kirliliğinde vatandaşların dikkatli olması gerektiğini söyledi. Bayram, "Suriye'den esen şiddetli rüzgarla bölgemize kadar gelen toz bulutu bir çok hastalığı ateşleyecektir. Hava kirliliğine bağlı başta kalp ve damar hastalıkları, kronik nefes darlığı ve astım gibi akciğer hastalıkları olmak üzere çeşitli hastalıklara bağlı ölümlerde yaşanabilir. Kış aylarında olduğu gibi bu toz bulutu özellikle kronik nefes darlığı ve astımı olan hastaların ilaç kullanımı artmaktadır. Bundan başka akciğer kanserleri, kalp ve akciğer hastalıklarının görülme sıklığında artış olmaktadır" dedi.

Hava kirliliğinin yoğun olduğu günlerde bu hastaların olabildiğince içeride kalmaları, dışarıya çıkmamaları konusunda da uyarılarda bulunan Bayram, sözlerini şöyle sürdürdü; "Vatandaşlar evlerini yaz ayları nedeniyle kapı ve pencerelerini sürekli açık tutmaktadır. Buda büyük riskleri beraberinde getirmektedir. Klimalı evlerde bu gibi havalarda mutlaka klima çalıştırılmalıdır. Temiz hava almak isterken vatandaşlarımız bölgeyi saran toz bulutunu içeriye almaktadır. Bu nedenle mümkün olduğu kadar kapı ve pencereleri kapalı tutmak gerekiyor."

İHA
Yayın Tarihi : 26 Ağustos 2008 Salı 17:32:16


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?