6
Mayıs
2024
Pazertesi
GAZİANTEP

TÜİK'ten seçmen açıklaması

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Gaziantep Bölge Müdürü Ahmet Tan, adrese dayalı nüfus kayıt sistemine göre yapılan nüfus sayımı sonrasında bir önceki seçime göre 6 milyon fazla seçmen sayısı çıkmasının normal olduğunu söyledi.
TÜİK Bölge Müdürlüğü'nde düzenlenen basın toplantısında son günlerde gündeme sıkça getirilen seçmen sayısı artışını değerlendiren TÜİK Bölge Müdürü Ahmet Tan, adrese dayalı nüfus kayıt sisteminin Cumhuriyet tarihinin en önemli projelerinden birisi olduğunu ve bu sistemin esas amacının T.C kimlik numarası olan vatandaşları kayıt altına almak olduğunu belirtti. Tan, ''Adrese dayalı nüfus kayıt sistemi ile birlikte Türkiye'de bir ilk gerçekleştirilmiştir. O da şudur, son günlerde tartışıldığı gibi 6 milyon civarında bir seçmen fazlalığı ortaya çıkmıştır. Bu konu bizim için çok önemlidir. Bir şeyi çok rahatlıkla söyleyebilirim ki, Türkiye'de ilk kez olması gereken bir seçmen sayısı ile seçime gidilecektir. Daha önceki dönemlerde seçmenler, 18 yaşından büyük olan kişiler muhtarlığa gidip beyanda bulundukları zaman seçmen listesine yazılıyordu. Ama şimdi böyle bir durum söz konusu değil, cebinde kimlik kartı olan 18 yaşını doldurmuş herkes adrese dayalı nüfus kayıt sistemi sayesinde otomatikman seçmen listesine kaydoluyor. Bu fark da zannediyorum bundan dolayı ortaya çıktı'' dedi.
Seçmen sayısındaki artışın sebeplerini rakamlarla anlatan Tan, ''Son seçim 2 yıl önce yapıldı. O zamanki seçmen listeleri ile bugünkü süreç içerisinde 2 milyona yakın insan 18 yaşına geldiği için sisteme dahil oldu. Bunun dışında kalan 4 milyon insan da bugüne kadar muhtara gidip, ben 18 yaşına geldim demeyen insanlardır. Onun için bu sistemde mükerrerlik olmayacaktır. Adresle ilgili bir takım eksiklikler olabilir, bu da doğaldır. Çünkü biz sistemi kurarken insanların beyanını esas aldık'' diye konuştu.

İha
Yayın Tarihi : 29 Aralık 2008 Pazartesi 18:20:11


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?