6
Mayıs
2024
Pazertesi
GAZİANTEP

Tüketici derneğinden zam tepkisi

Gaziantep Tüketici Koruma Derneği Başkanı İsmet Değirmenci, elektriğe yapılan zamma tepki gösterdi.


Değirmenci, yaptığı yazılı açıklamada, elektrikteki yüzde 22 artış ve otomatik zam kararının ekonomik sıkıntı içerisinde bunalım geçiren tüketicilerin umutlarını kararttığını belirtti. Türkiye'yi 21. yüzyılda karanlık günlerin beklediğini kaydeden Değirmenci, "Avrupa Birliği sevdası ile Türkiye'yi çağ atlatmak isteyenler tam tersine Türkiye'yi karanlığa mahkum ediyorlar. Hükümet tarafından, belediyelerin silinen milyarlarca dolar olan borçlarının da elektrik fiyatlarına yansıtıldığı bilinmektedir. Sokak aydınlatmalarının elektrik bedellerinin belediyeler tarafından ödenmemesi ortalama yıllık 500 milyon YTL'nin tüketiciye yansıtılmasına neden olmaktadır" dedi.
Elektrikteki otomatik zam kararı ile elektrik fiyatlarındaki artışın nedeninin, dışa bağımlı enerji politikaları olduğunu ifade eden Değirmenci, açıklamasında şu ifadelere yer verdi:


"Kendi yerli kaynaklarımız kullanılmazken elektriğin yüzde 45'i ithal doğalgaz ile üretilmektedir. Doğalgazın yüzde 100'ü ise ithal edilmektedir. Petrol fiyatları arttıkça doğalgaz fiyatları da artmaktadır. Doğalgaz fiyatları arttıkça elektrik fiyatları da artmaktadır. Alım garantili, ayrıcalıklı, imtiyazlı, elektrik santrallerinin Yap-İşlet-Devret (YİD), Yap-İşlet (Yİ), İşletme Hakkı Devri (İHD) uygulamasının elektrik üretimindeki payı giderek artmaktadır. Bunun sonucunda da 'ya al ya öde' anlaşmalarıyla alım garantili, ayrıcalıklı özel elektrik kuruluşlarından çok yüksek fiyatlarla elektrik alınmaktadır. Elektrikteki kayıp ve kaçakların 1,2 milyar dolayındaki yıllık maliyeti elektrik fiyatlarına yansıtılmaktadır."


Değirmenci, elektriğin ucuzlatılabilmesi için alınması gerekli önlemlerin bir an önce alınması gerektiğini vurguladığı açıklamasını, şöyle tamamladı:
"Dışa bağımlı ve yanlış enerji ve elektrik üretim politikaları uygulandığından dolayı elektriğe otomatik zam kararı kaçınılmaz olmaktadır. Kısaca, yanlış enerji politikaları ve kararları ülkemizin enerji ve elektrik sorununun büyümesine ve çıkmaza girmesine neden olmuştur. Bu anlamda enerji, hayatımızın her alanında etkili olduğundan enerji alanındaki açmazdan yalnızca tüketiciler değil, sektördeki çalışanlar ve ülkemizin sanayisi de büyük ölçüde etkilenecektir. Sonuçta bu zamlar yaşamın tüm alanını ve Türkiye ekonomisini etkileyerek telafisi imkansız sonuçlara neden olacaktır."

..
Yayın Tarihi : 1 Temmuz 2008 Salı 14:33:55


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?