6
Mayıs
2024
Pazertesi
GAZİANTEP

TÜMSİAD'dan kriz konferansı

Tüm Sanayici ve İşadamları Derneği (TÜMSİAD) Gaziantep Şubesi üyelerine yönelik olarak, “Ekonomik kriz ve güven ilişkisi” konulu konferans düzenlendi.


Grand Otel’de düzenlenen konferansı Gaziantep Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İktisadi Gelişme ve Uluslararası İktisat Anabilim Dalı Başkanı Yrd. Doç. Dr. Metin Yıldırım verdi. Konferans saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı. Açılış konuşmasını yapan TÜMSİAD Gaziantep Şube Başkanı Murat Karsız, üyelerinden aldıkları güçle TÜMSİAD’ın Türkiye genelinde 5 bini aşan üye yapısıyla günden güne büyüdüğünü belirtti. Karsız, “Dünya genelinde yaşanan ekonomik kriz, Türkiye’de iş dünyasını da etkiliyor. Bu nedenle üyelerimize yönelik kriz ortamında neler yapılmalı ve güven ilişkisi nasıl olmalı konferansı düzenleme kararı aldık. Gaziantep Üniversitemizin değerli öğretim üyelerinden, Yrd. Doç. Dr. Metin Yıldırım hocamızdan konferans vermesini rica ettik. Hocamızda bizleri kırmayarak teklifimizi kabul etti. Bu nedenle başta hocamıza ve konferansa katılan siz üyelerimizi saygı ve sevgi ile selamlıyorum” dedi.


Yrd. Doç. Dr. Metin Yıldırım ise, konferansa ekonomik kriz ve kriz çeşitlerini anlatarak başladı. Yıldırım, “Ekonomik kriz, ekonomik yapıyı oluşturan çeşitli ekonomik mekanizmaların işlerliğini kaybetmesi şeklinde ortaya çıkmaktadır. Ekonomik krizin görünür etkisi finansal piyasalarda, gerçek etkisi de reel kesimde kendini göstermektedir. Ekonomik kriz; reel ve finansal kriz olmak üzere ikiye ayrılmaktadır. Reel kriz; ekonominin reel üretim sektörlerinde, mal-hizmet-işgücü piyasalarında ortaya çıkmaktadır. Reel kriz; enflasyon, durgunluk ve işsizlik krizini bünyesinde barındırmaktadır. Finansal kriz ise; işletmelerde mevcut üretim tarzının, sermaye birikimini sağlayacak noktanın gerisinde kalması, sermaye birikiminin daralması ile oluşmaktadır. Finansal kriz, asimetrik bilgi, ters seçim ve ahlaki tehlike olgularına dayanmaktadır. Finansal kriz; Bankacılık, Para-döviz, Dış borç ve sistematik finansal kriz olmak üzere dört çeşide ayrılmaktadır. Sistematik finansal kriz, finansal sistemin varlık değerlemesi, kredi tahsisi ve ödemeler gibi önemli fonksiyonlarını kayba uğratan bir şoktur. Para ve bankacılık krizinin kısa süreli ardı ardına yaşanmasına İkiz Kriz, Bankacılık-Para-Borç krizinin birbiri ardına yıllarda gerçekleşmesine ise Üçüz Kriz denmektedir. Ekonomik kriz, tüm piyasalarda(para, sermaye, mal-hizmet, işgücü) tüm karar birimlerini aşırı ihtiyatlı ve ürkek(kararsız) davranmaya iten ve ekonomik göstergelerde sürekli bir kötüleşme yaratan kuvvetli bir güven sarsılması olgusudur. Güven, iktisadi kararların alınmasında ve işbirliği anlaşmalarında pazarlık süreçlerini olumsuz yönde etkiler. Güvensizlik, işlem maliyetlerini artırır. Belli bir noktadan sonra, güvensizlik, güvensizliği tetikler” diye konuştu.


Konferansın ardından üyeler Yrd. Doç.Dr. Metin Yıldırım’a sorular sordular. Ayrıca, TÜMSİAD Yönetim Kurulu’nun fahri üyelik teklifini kabul eden Yrd. Doç.Dr. Metin Yıldırım, TÜMSİAD’ın fahri üyesi oldu. Yıldırım’a, üyelik rozetini TÜMSİAD Gaziantep Şube Başkanı Murat Karsız taktı.

iha
Yayın Tarihi : 18 Aralık 2008 Perşembe 16:27:37


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?