3
Mayıs
2024
Cuma
GAZİANTEP

Türk El Kaideciler tutuklandı

Afganistan Savaşı sırasında El Kaide saflarında Amerikan güçlerine karşı savaşan ve 2004 yılı Ağustos ayında yakalanarak Pakistan’da hapse atılan Türk El Kaide üyeleri Mehmet Yılmaz ve Mahmut Kaplan, Türk güvenlik güçleri tarafından teslim alınarak getirildikleri Gaziantep’te tutuklandı.

Geçtiğimiz Ağustos ayında Pakistan güvenlik güçleri tarafından yakalanarak Peşaver’deki bir cezaevine konulan Gaziantepli El Kaide mensupları Mehmet Yılmaz ve Mahmut Kaplan, Pakistan makamlarının sınır dışı etme kararının ardından Türk güvenlik güçlerince teslim alınarak Türkiye’ye getirildi. Dün akşam saatlerinde İstanbul-Gaziantep seferi yapan THY Bolu uçağıyla Gaziantep’te getiren Yılmaz ve Kaplan, bugün öğle saatlerinde adli mercilere sevk edildi. Sıkı güvenlik tedbirleri altında adliyeye sevk edilen iki zanlı, Cumhuriyet Savcılığı’nda yapılan sorgularının ardından sevk edildikleri nöbetçi mahkemece tutuklandı.
Sanıklardan Mehmet Yılmaz’ın, Afganistan’da ailesiyle birlikte bindiği araca yapılan roket saldırısı sonucu ayağından yaralandığı ortaya çıktı. Topalladığı gözlenen Mehmet Yılmaz, adliyede kendisini bekleyen eşi Ayşe, çocukları ve yakınları ile kucaklaşarak hasret giderdi.

Örgüte eleman toplamakla suçlanıyorlar

Mehmet Yılmaz ve Mahmut Kaplan’ın Gaziantep Emniyet Müdürlüğü’ndeki sorgusu, dün akşamdan bu yana sürüyor. Mehmet Yılmaz ve Mahmut Kaplan’ın Selefi örgütü mensubu olmak ve Türkiye’den çok sayıda kişiyi Afganistan’a götürerek, El Kaide saflarında savaştırmak suçlarından adliyeye çıkarılması bekleniyor.

El Kaide Operasyonu çerçevesinde yakalanarak Peşaver kentinde bir cezaevinde tutulan Mehmet Yılmaz’ın eşi Ayşe Yılmaz da bu ülkede gözaltına alınmış ancak bir süre sonra 7 çocuğuyla birlikte Türkiye’ye iade edilmişti. 13 yıldır Pakistan’da bulunan Mehmet Yılmaz’ın ismi, ilk kez 29 Ekim 2001 tarihinde yapılan Gaziantep’teki Selefi operasyonunda duyuldu. Türkiye’den El Kaide saflarına çok sayıda Türk’ün katılmasını sağlamakla suçlanan Mehmet Yılmaz, o tarihten bu yana Türk polisi tarafından aranıyordu. Afganistan Savaşı’ndan geri dönen çok sayıda Türk Taliban, Türkiye’ye geri dönüşlerinde yakalanarak gözaltına alınmıştı.

Afganistan savaşında yer alan isimler arasında Bülent Gül ve Mehmet Korkmaz adlı iki bacanak da bulunuyordu. Bülent Gül, savaş esnasında hayatını kaybetmiş, Mehmet Korkmaz ise ağır yaralanmıştı. Gül ve Korkmaz’ın aileleri, Mehmet Yılmaz’ı suçlayarak, eşlerini Afganistan’a bu kişinin kandırarak götürdüğünü öne sürmüştü.

İHA
Yayın Tarihi : 1 Ocak 2005 Cumartesi 19:10:20


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
muhammet eminyeşilkaya IP: 88.249.62.xxx Tarih : 1.10.2009 10:26:05

allah mahmut kablandan razı olsun mehmet yılmazdanda onlar allahın yoluna besili atllar yetiştiriyor allah razı olsun

,