6
Mayıs
2024
Pazertesi
GAZİANTEP

Türkiye-Almanya işbirliği günü

Gaziantep Ticaret Odası (GTO) ve Türk-Alman Ticaret ve Sanayi Odası işbirliğinde, Almanya Kuzey Ren Vestfalya Eyaleti'nin tanıtımı amacıyla düzenlenen "Türkiye - Almanya Ülkelerarası Ticari İşbirliği" toplantısı, Gaziantep'te gerçekleştirildi.

GTO Meclis Salonu'nda düzenlenen toplantıya; Gaziantep Valisi Süleyman Kamçı, Almanya Büyükelçisi Dr. Eckart Cuntz, Büyükşehir Belediye Başkanı Asım Güzelbey, SANKO Holding Yönetim Kurulu Başkanı ve GSO Meclis Başkanı Abdulkadir Konukoğlu, Şahinbey Belediye Başkanı Ömer Can, GTO Başkanı Mehmet Aslan, Emniyet Müdürü Ali Yılmaz, TD-İHK Başkan Vekili Nihat Sorgeç, Siemens CEO'su Hüseyin Geliş ve Almanya'dan gelen davetliler ile Gaziantepli sanayiciler katıldı.

Almanya Büyükelçisi Dr. Eckart Cuntz, toplantıda yaptığı konuşmada, Gaziantep'te daha önce de bulunduğunu belirtti. Cuntz, "Bu toplantı için Gaziantep'i seçmemiz tesadüf değil. Gaziantep, ekonomik olarak Anadolu'nun en başarılı şehri, 1.3 milyon nüfusuyla Güneydoğu'nun en büyük kenti. Almanya ile çok yakın bağları var. Bu kent bizim ülkemiz ile dostluk yolunu seçti. Bu dostluğun gelişmesinde katkım olursa çok mutlu olurum" dedi.

2010 yılında İstanbul'un, dünyanın kültür başkenti olacak olmasından büyük mutluluk duyduğunu kaydeden Cuntz, "Almanya'nın Essen kenti de kültür başkenti olacak. Frankfurt Kitap Fuarı'nda bu yıl kardeş ülke Türkiye'ydi. Daha önce hiçbir ülke bu kadar büyük ilgi görmemişti. 300 sanatçı ve yazar katıldı" diye konuştu.

Türkiye'nin AB'ye katılım sürecini Almanya'nın elinden geldiğince desteklediğini savunan Cuntz, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bu; Türkiye, Almanya ve Avrupa için de önemli bir süreç. Tabii bu katılım reformlarla olur. Türkiye bunu yapabilecektir. Türkiye çok büyük krizlerin üstesinden gelmiştir. Siyasi krizlerin üstesinden gelmiştir. 2001 krizini yaşamış ve bunun da üstesinden gelmiştir. Kuzey Ren Festvalya Almanya'nın en büyük eyaletidir. Orada yatırım yapıyorsanız, dünyanın en iyi yerinde yatırım yapıyorsunuz demektir. Almanya'nın nüfusu çok değil, 82 milyondur ancak önümüzdeki yıllarda dünyanın ihracat şampiyonu olacaktır.

Almanya Türkiye'nin en önemli ekonomi ortağıdır. Almanya'dan ithal edilen ürünler daha çok üretimde kullanılan makinelerdir. Söz konusu ithalat Türkiye'nin dış ticaret açığını büyütmüyor. Hatta büyük ölçüde Türkiye'nin ihracata yönelik üretimine de teşvikte bulunuyor. Türkiye, Alman şirketleri için enteresan bir yatırım ülkesi. Türk ekonomisinin AB'ye uyumlu hale gelmesi, Alman şirketlerinin Türkiye'deki uzun vadeli perspektiflerini geliştiriyor. Alman şirketleri ile Alman sermayesinin bulunduğu Türk şirketlerinin sayısı iki senede 2 binli rakamlardan 3 bin 400'ün üzerine çıktı. Yatırımların büyük bölümü, var olan şirketin devralınmasından ziyade gerçek yeni yatırımlar olarak kendini gösteriyor. Bunlar da yeni istihdamlar oluşturuyor. Türkiye'nin son yıllarda özellikle dinamik bir şekilde büyümesine neden olduğu enerji ihtiyacı, yakın gelecekte ciddi tedarik darboğazları ortaya çıkararak çok sayıda yeni tedbirlerin alınmasına neden olacak."

Cuntz, Türk enerji politikasının gerekli planlamalarla sadece üretim alanında yeni yatırımlar dışında enerjinin verimli kullanımına da büyük değer vermesi gerektiğine dikkat çekerek, "Türkiye'de henüz bugüne kadar çok yaygın olmayan halkın çevre ve enerji konusunda tasarruf bilincinin güçlendirilmesi çok önemli olarak ortaya çıkıyor. Lakin sanayide, inşaat sektöründe, üretimde ve bireylerin evinde enerji tasarrufu sağlayan ürünlerin kullanımı çok önemli. Alman firmaları özellikle bu alanda başı çekiyor.

Alman firmaları Türk-Alman enerji projelerinde ortaya koymak istedikleri dünya çapında tanınan teknolojilere sahipler. Türkiye'de son yıllarda dinamik bir şekilde kendini gösteren ekonomi büyümesi, sanayi modernleşmesi, çevreyle dost yatırımlar açısından büyüyen bir ihtiyacı ortaya koydu. Ulusal enerji ağı, kaynakların verimli ve kalıcı kullanılması ve çevrenin korunması, ekonomik, bilimsel ve teknoloji alanındaki işbirliği çerçevesinde yeni teknolojileri gerekli kılıyor" diye konuştu.

Cuntz, Türklere vize konusunda da kolaylık sağlanması için çalışmaların devam ettiğini sözlerine ekledi.

Gaziantep Valisi Süleyman Kamçı da AB üyesi ülkeler arasında 3 milyona yakın gurbetçinin yaşadığını ve tarihsel bir dostluğu paylaşan Almanya'nın Türkiye için çok özel bir yeri ve önemi olduğunu kaydetti. Bu anlamda, karşılıklı kültürel ve ekonomik işbirliğinin her gün daha da artarak sürdürüldüğünü ifade eden Kamçı, şunları söyledi:

"Almanya'nın Ankara Büyükelçiliği tarafından, ülkemizdeki ticari ve sınai açıdan gelişen bölgelerle daha fazla işbirliğini amaçlayan toplantılar yapılması ve buna Gaziantep'in de dahil edilmesinden duyduğum memnuniyeti ifade etmek isterim. Gaziantep; bulunduğu coğrafik konumu itibarıyla çok stratejik bir öneme sahiptir. Bölgemizin en büyük sanayi ve ticaret merkezi, tarım, hayvancılık, eğitim, sağlık ve turizm gibi alanlarda ülkemizin Ortadoğu'ya açılan kapısıdır. Sahip olduğu genç ve kalifiye nüfus potansiyeli ve dünya ölçeğinde markalaşmış sanayi tesisleri ile bölgemizin adeta parlayan yıldızıdır. Bu toplantının, Alman girişimciler ile Gaziantepli sanayiciler arasındaki işbirliğinin geliştirilmesine çok önemli katkılar sağlayacağına yürekten inanıyorum. Bizler her zaman ikili ilişkilerin geliştirilmesi için destek olma gayreti içindeyiz. Bu çalışmanın var olan kültürel ve ticari ilişkilerin daha da iyileştirilmesi ve geliştirilmesi yolunda güzel bir fırsat olmasını diliyorum."

GTO Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Aslan ise Almanya ile ticari ve ekonomik ilişkilerin geliştirilmesinin Türkiye için öncelikli bir amaç olduğunu dile getirdi. Aslan, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Almanya, Türkiye'nin en büyük ithalat ve ihracat ortağıdır. 2007 yılında bir önceki yıla göre Türkiye'nin Almanya'ya olan ihracatı yüzde 24 oranında artarak 12 milyar dolar, bu ülkeden ithalatımız ise yüzde 21 artış göstererek 17,5 milyar dolar seviyelerine gelmiştir. 2007 yılında Almanya, Türkiye'nin en çok ihracat yaptığı ülkeler arasında birinci ve en çok ithalat yaptığı ülkeler arasında ise ikinci sırada yer almaktadır. 2007 yılında toplam ticaret hacmi 29,5 milyar dolar seviyelerinde gerçekleşti.

Almanya'nın ülkemizin en büyük ticaret ortağı olmasının yanında, 3 bin kadar Alman firması ülkemizde faaliyet göstermekte ve 750 bin kişiye istihdam sağlamaktadır. Almanya'da ise 70 bin Türk girişimci, 7,5 milyar euroluk yatırım yaparak yaklaşık 350 bin kişiye istihdam sağlar duruma gelmiştir."

Türk işadamlarının Almanya ile ticari ilişkilerde zorlandığına dikkat çeken Aslan, "Bu hususların başında vize alma güçlüğü gelmektedir. İşverenler ve sanayiciler, vize sıkıntısı yaşamaktadır. Vize için başvuran işadamlarından, tapu kayıtlarından banka hesaplarına kadar değişik garantiler istenmektedir. Bu ihracatımızı olumsuz etkilemekte, haksız rekabet ortaya çıkmaktadır. Ticari vize başvurularında uygulamaya konulacak kolaylıklar, ikili ticari ve ekonomik ilişkilerin gelişmesinde büyük rol oynayacaktır. AB'nin karar alma mekanizmalarındaki en önemli ülkelerden olan Almanya'nın desteği, Türkiye'nin üyeliği yolunda oldukça önemlidir. AB'ye üye olmayan Türkiye ve Türkiye'nin üyesi olmadığı AB gelişme gösteremez. Alman dostlarımızdan Türkiye'nin AB'ye tam üyeliği konusunda tam destek bekliyoruz. AB'ye tam üye Türkiye, AB'ye ve Almanya'ya çok şey katar. Gelişmelerden memnunuz ve daha ileriye gitmesini istiyoruz. Almanya ve Türkiye ekonomileri entegre olmaya doğru giden 2 ülke konumunda bulunmaktadır" açıklamasını yaptı.

SANKO Holding Yönetim Kurulu Başkanı ve Gaziantep Sanayi Odası (GSO) Meclis Başkanı Abdulkadir Konukoğlu ise Almanya'nın Türkiye'ye yatırım konusunda ketum davrandığını savundu. Konukoğlu, "Biz Alman girişimcilerin ülkemize yatırım yapmasını bekliyoruz. İtalyanlar bu konuda çık hızlı davranıyor ve onun için de Almanlar büyük bir fırsatı kaçırıyor. Almanya, teknolojide çok ileride gözüküyor ancak ağır kalıyorlar. Dostluğumuz kadar Türkiye'ye yatırım yapmalarını istiyoruz. Bu konuda çok hevesli davranmadıklarını görüyoruz. Türkiye'de her türlü sanayi kültürü ve eleman var. Her ne kadar Çin ve Hindistan olmasak da iş yapılabilecek bir Türkiye var. Ben sizlerden rica ediyorum; gelin işbirliğini artıralım. Çin'e veya diğer Uzakdoğu ülkelerine gitmekten vazgeçin, buraya yatırım yapın" şeklinde konuştu.

Konukoğlu, Almanya'nın Türklere karşı vize konusunda haksızlık yaptığını ifade ederek, "Belki tenkitlerimden rahatsız olabilirsiniz ama bizde bir söz vardır, 'Dost acı söyler' diye. Siz de bizim dostumuz olduğunuz için bunları söyleme gereği hissettim" ifadelerini kullandı.

Büyükşehir Belediye Başkanı Asım Güzelbey de Gazianteplilerin kendilerini AB'ye girmiş saydıklarını ifade ederek, "Biz kendimizi Avrupalı gibi sayıyoruz. Çünkü AB fonlarından çok iyi şekilde yararlanıyoruz. AB'den aldığımız fonlarla kentimizde çok önemli işlere imza attık. Almanya'nın Uyum Bakanı'nı Gaziantep'e davet ettik ve 12 Aralık'ta kentimize gelecekler. Hafif raylı sistemin de temelini Alman Bakan'ın katılımı ile atacağız" dedi.

Siemens CEO'su Hüseyin Geliş de Siemens olarak 190'dan fazla ülkede faaliyet gösterdiklerini, 2007 yılında 400 bin çalışanla 72 milyar euro ciro yaptıklarını söyledi. Türkiye'de ise 2007 yılında 6 bin 500 çalışanla 2,5 milyar euro ciro rakamına ulaştıklarını kaydeden Geliş, "Türkiye'de 20 milyon kişinin iletişiminde ve elektrik enerjisinin yüzde 16'sının karşılanmasında söz sahibi bir firmayız" ifadelerini kullandı.


TH İHK Başkan Vekili Nihat Sorgeç ise Almanya'da faaliyet gösteren Türk girişimciler hakkında bilgi verdi. Türklerin Almanya'da 35 milyar dolarlık ticaret hacmine sahip olduğunu kaydeden Sorgeç, bu rakamın önümüzdeki yıllarda 2 katına çıkacağını savundu.

Toplantı sonunda GTO Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Aslan, Almanya Büyükelçisi Eckart Cuntz'a çeşitli hediyeler verdi.

İHA
Yayın Tarihi : 23 Ekim 2008 Perşembe 15:15:49


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?