4
Mayıs
2024
Cumartesi
GAZİANTEP

Türkiye'de eğitim sorunları

Eğitimciler Birliği Sendikası (Eğitim Bir-Sen) Gaziantep Şube Başkanı Zekeriya Efiloğlu, Türkiye'de mevcut olan sistemle eğitimin kalitesinin yüseltilmesinin mümkün olmadığını ileri sürerek, "Okul yöneticileri yetkisiz sorumlular ordusu olarak görev yapmaktadır" dedi. 

Efiloğlu, yaptığı açıklamada, okul müdürleri ve idarecilerinin sorumluluklarının fazla olmasına rağmen yetkilerinin çok kısıtlı olduğunu belirtti. Efiloğlu, "Çalışma saatleri açısından bir rehber öğretmenin hemen hemen iki katı çalışan okul yöneticileri yetkisiz sorumlular ordusu olarak görev yapmaktadır. Okulda çalışan öğretmen ve personellerin birinci sicil amiri olmasına rağmen bir gün bile mazeret izni verememesi yetkilerinin ne kadar kısıtlı olduğunu açıklamaya yetmektedir" diye konuştu. 

Tüm devlet dairelerinde devletin kolluk kuvvetlerinin hizmet ettiğini ancak okulların ise tamamen yalnız bırakıldığını kaydeden Efiloğlu, şunları söyledi: 

"Başarısızlık durumlarında devletin bütün kişi ve kurumları bu sorumluluktan pay çıkarmak yerine, en güçsüz birim olan okulları günah keçisi ilan etmektedir. Basın açıklaması yapamayan kendini hiçbir şekilde ifade edemeyen okullar hem halka muhtaç hem de halkın güvenini kaybetmiş kurumlar konumuna düşürülmektedir. Eğitim kurumu yöneticileri aciz konuma düşürülmektedir. Bir kuruş bile bütçesi yoktur. Okullarda hizmet içi eğitim faaliyetleri yapılmasına rağmen okul müdürlerine ek ders ücreti verilmemektedir. Devletin diğer kurumlarının yapması gerekenler nedense hep okul müdürlerinin boynuna yüklenmektedir. Eğitim ve öğretimin kalitesinin arttırılması açısından başı derde giren okul müdürü neredeyse yok denecek kadar azdır. Tüm inceleme ve soruşturmalar eğitimin kalitesinin dışındaki alanlarla ilgilidir." 

Efiloğlu, okullara temizlik ve genel işleri yürütecek personel verilmediğini vurguladı. Efiloğlu, "Okul idareleri bu hizmetleri, okul aile birlikleri hizmet satın alma yöntemiyle çözmektedir. Bu nedenle de velilerden para toplama gündeme gelmektedir. Gündeme gelir gelmez üst yönetici ve bürokratlar hemen tribünlere oynayarak para toplanamayacağını söyleyerek, yapılabilirliği varsa bile yapılamaz hale getirmektedirler. Ayrıca ilköğretim okulu yöneticileri okul öncesi ve ortaöğretimden hep geri planda düşünüldüğünden bakanlık ek ders ücretini de bu nedenle farklı tutmaktadır. Bu şartlar açısından okul idarecilerinin başarılı olması eğitimin kalitesini arttırması düşünülemez" ifadelerini kullandı.
İHA
Yayın Tarihi : 28 Şubat 2007 Çarşamba 12:08:03


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?