6
Mayıs
2024
Pazertesi
GAZİANTEP

Türkiye'nin ilk cam müzesi açıldı

Gaziantep'te Türkiye'nin ilk özel cam müzesi olan 'Medusa Arkeolojik Cam Eserler Müzesi, Kültür ve Sanat Merkezi' kapılarını ziyaretçilerine açtı.


Gaziantep Kale altında bulunan eski bir Antep evinde kurulan Medusa Cam Müzesi'nin açılışını Gaziantep Ticaret Borsası Başkanı Ömer Çelik, Gaziantep Genç İş Adamları Derneği Başkanı Yaşar Erturhan, Sanko Holding Enerji Grup Başkanı Emekli Korgeneral Dursun Bak gerçekleştirdi. Müze açılışına İl Özel İdare Genel Sekreteri Abdulkadir Demir, Güneydoğu Un Sanayicileri Derneği Başkanı Erhan Özmen ile çok sayıda davetli katıldı. Müzeyle ilgili bilgi veren müzenin kurucusu Füsun İşsever, "Türkiye'nin ilk özel
cam müzesi olan Medusa'da, Rahmi Koç'un koleksiyonundan sonraki en büyük koleksiyonlardan birisini sergilediklerini söyledi. Aynı zamanda Gaziantep'in ilk özel müzesini açan İşsever, eş Murat İşsever'in kayıtlı bir koleksiyoner olduğunu ve yıllardır tarihi cam eserleri topladıklarını belirterek, "Nihayet yıllardır bir araya getirdiğimiz bu eserleri sergileme fırsatı bulduk. Bu cam eserler kıymeti maddiyatla ölçülemeyecek değerdeler. Bu eserleri kutularda saklamak yerine herkesle paylaşmak istedik. Böylece
bir Antep evi alarak restore ettik. Bu evin bir bölümünü cam eserlerin yer aldığı bir müze haline getirdik. Diğer bölümünü ise kültür ve sanat evi olarak kullanacağız" dedi.


Medusa Kültür ve Sanat Evi adını verdikleri müzede cam eserler, porselenler, el işi örtülerin yer aldığını kaydeden İşsever, "Müzenin bir bölümünde kuyumcu dükkanı var. Kapalı çarşıdan ünlü bir tasarım ustamız geldi ve Hitit, Urartu dönemine ait takıların taklitlerini 24 ayar altınla işliyorlar. Üst katta bir antika satış mağazamız var. Bir de gümüş atölyemiz var ve burada Mardin Midyat'tan gelen bir telkari ustası gümüş işliyor" şeklinde konuştu. Müzede sikkeler hariç 2 bin cam eser bulunduğunu belirten İşsever, camın tarihinin M.Ö. 4 bin yılına kadar dayandığı ve müzelerinde 2 bin yaşından, 4 bin yaşına yakın cam eserlerin bulunduğunu belirtti.
Açılışın ardından Suriye'den gelen 25 yıllık cam üfleme sanatçısı Muhammet Hatip, davetlilere canlı olarak üfleme cam gösterisi sundu. Büyük merakla izlenen cam gösterisinin ardından davetliler müzeyi gezdi.

..
Yayın Tarihi : 21 Haziran 2008 Cumartesi 23:12:17


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?