4
Mayıs
2024
Cumartesi
GAZİANTEP

Türkmen işadamlarının Gaziantep çıkarması

Gaziantep Valisi Lütfullah Bilgin, Irak’la ilişkilerin geliştirilmesinde Türkmenler’in katkısının büyük rol oynayacağını söyledi. Irak Türkmen İş Adamları Derneği, 33 Türkmen iş adamı heyetiyle birlikte Gaziantep Valisi Lütfullah Bilgin’i makamında ziyaret etti.

Irak’la başta ekonomik ilişkiler olmak üzere her alanda işbirliğinin artırılması gerektiğine işaret eden Vali Bilgin, Irak Türkmen İş Adamları Derneği’nin Gaziantep’e yapmış olduğu ziyaretin, ilişkilerin geliştirilmesi bakımından önemli bir adım olacağını kaydetti.

Bilgin, "Irak’ta yaşanan savaş, herkese olduğu gibi, Türkmen kardeşlerimize de büyük kayıplar verdirmiştir. Bugün gelinen noktada alınacak olumlu kararlar ve işbirliği sayesinde, dost ve kardeş Irak devleti ile geliştirilecek ticari ve ekonomik ilişkiler, hem Türkiye’nin, hem de Iraklı Türkmenler’in çıkarları korunabilecektir" dedi.

Türkiye’nin Orta Doğu’da yaşanan tüm savaş ve olumsuzluklara rağmen istikrar unsuru olduğunu vurgulayan Vali Bilgin, "Iraklı Türkmen heyeti ile yeni ticari ilişkiler kurulması ve var olan ilişkilerin geliştirilmesi, ilimize ve ülkemize ekonomik katkılar sağlarken, Türkiye’nin Irak’ta yapacağı yatırımların da daha büyük oranlara ulaşmasına imkan sağlayacaktır" açıklamasını yaptı.

Irak Türkmen İş Adamları Heyeti Sözcüsü Hüseyin Beyoğlu da Irak’ta 3.5 milyon Türkmen’in yaşadığını dile getirerek, "Türkmenler, devrik lider Saddam Hüseyin rejimi sonrasında çok büyük sıkıntılarla karşı karşıya kaldı. Biz Türkmenler, Türkiye-Irak ilişkilerinin geliştirilmesini çok arzuluyor, ekonomik alan başta olmak üzere Türkiye’yi Irak’ta daha fazla görmek istiyoruz" diye konuştu.

Petrol bölgesi Kerkük’ün mevcut potansiyeline rağmen sanayi bakımından çok geri kalmış bir kent olduğunu, Türkmenler’in yoğun olarak yaşadığı Musul ve Telafer kentlerinde çok geniş tarım arazileri bulunduğunu kaydeden Beyoğlu, "Bu bölgedeki arazilerin büyük çoğunluğu Türkmenler’e ait. Türkiye ile sanayi ve tarım alanlarında işbirliği yapılabilir. Saddam Hüseyin’in devrilmesi ile birlikte Irak’ta sosyalist rejim sona erdi, kapitalizm dönemi başladı. Ancak Türkmenler, bu sisteme geçmekte sıkıntı çekiyorlar. Demokrasi konusunda da yeterli bilgileri yok. Seçimi bilmiyorlar, sivil toplum örgütleri güçlü değil, bu alanlarda gelişmek için zamana ve Türkiye’nin yardımına ihtiyacımız var" şeklinde konuştu.

Ziyaret sırasında, Irak Türkmen İş Adamları Derneği Başkanı Suphi Mutapçı, Gaziantep Valisi Lütfullah Bilgin’e, üzerinde Kerkük Kalesi’nin resmi bulunan bir plaket verdi. Irak heyeti ziyaret sonrasında, Gaziantep Organize Sanayi Bölgesi’ne giderek, burada bulunan bazı fabrikalarda incelemelerde bulundu, yetkililerden bilgi aldı.

İHA
Yayın Tarihi : 9 Mayıs 2005 Pazartesi 16:14:39
Güncelleme :11 Mayıs 2005 Çarşamba 13:13:58


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?