6
Mayıs
2024
Pazertesi
GAZİANTEP

Tütün kontrolü bildirisi

Gaziantep Sağlık Müdürlüğü, Türk Toraks Derneği, Gaziantep Tabip Odası, Gaziantep Eczacılar Odası, Gaziantep Üniversitesi ve Gaziantep Hemşireler Derneği, Tütün Mamullerinin Zararlarının Önlenmesine Dair Kanun’u destekleyen ortak bir bildiri sundular.

Tüm kurumların temsilcilerinin bulunduğu basın toplantısında, bildiriyi Türk Toraks Derneği Gaziantep Temsilcisi Osman Elbek okudu. 19 Mayıs tarihinden itibaren uygulamaya konulan, Tütün Zararlarının Önlenmesine Dair Kanun’un, daha önce dünyada benzer yasaları uygulayan ülkelerin hiçbirinde bu kadar yüksek bir destek görmediğini belirten Elbek, Türkiye'de sigara kullanan kullanmayan herkesin kanuna destek verdiğini söyledi. Türkiye'de kısıtlamalar hakkında halk desteğinin yüzde 85'ler oranında olduğunu ifade eden Elbek, "Bu destek oranına dünyada hiçbir ülkede ulaşılmamıştır. İrlanda'da, Türkiye'deki gibi bir kısıtlama getirilmiştir ve orada bu kısıtlamalara destek oranı yüzde 70'ler oranındadır. İrlanda'da erkeklerde sigara içme oranı yüzde 45 civarındadır. Türkiye'de ise erkeklerde sigara içme oranı yüzde 50, kadınlarda ise yüzde 30 oranındadır. İrlanda'da kadınların sigara içme oranı Türkiye'ye göre daha yüksektir. Türkiye'de, İrlanda'dan daha yüksek bir destek oranı görüyoruz. İçenler yüzde 65, içmeyenler yüzde 85 oranında kısıtlamalara destek veriyor" diye konuştu.

Sanayi sektörü başta olmak üzere pek çok alanda marka şehir olan Gaziantep'in tütün kontrolü mücadelesinde de marka haline gelmek için olağanüstü çaba gösterdiğini kaydeden Elbek, "Çok yakın bir zaman içerisinde Gaziantep tütün dumanından yani zehrinden arındırılmış bir kent olacaktır. Son günlerde yasağı delmek isteyenler bu kısıtlamalara uyulmasının çok uzun zaman alacağı, varan olan yasakların bir işe yaramayacağı söylenerek alışveriş merkezlerinde bulunan restoranların yasak kapsamı dışına alınması istenmektedir. Bu istek mevcut yasayı işlevsiz hale getirecektir. Ayrıca Türkiye'nin de imzaladığı Tütün Kontrolü Çerçeve sözleşmesine aykırıdır. Kapalı mekanlarda hiçbir klimanın, hiçbir havalandırma sisteminin sigaranın zehrini temizlemediği kanıtlanmıştır. Bu yüzden kısıtlamayı işlevsiz hale getirecek bu önerinin karşısındayız" şeklinde konuştu.

.
Yayın Tarihi : 23 Mayıs 2008 Cuma 18:10:29


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?