4
Mayıs
2024
Cumartesi
GAZİANTEP

Tüzmen: Kriz lafları espiri

Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, yasa dışı ticaretin en zor, yasal ticaretin en kolay yapıldığı gümrükler oluşturmaya çalıştıklarını söyledi.

Bakan Tüzmen, Gaziantep Büyükşehir Belediyesi tarafından yaptırılan et hali ile pazar yerinin açılışını yaptı. Tüzmen, açılış töreninde yaptığı konuşmada, seçim dönemindeki dinamizm ve azimle hizmet etmeye devam ettiklerini belirterek, hizmetlerin daha da artacağını kaydetti.

Pazar yeri ve et halinin açılış kurdelesini kesen Tüzmen, burada esnafla sohbet etti. Zeytin, nane ve pul biberin fiyatlarıyla yakından ilgilenen Tüzmen, bu ürünlerden tatmayı da ihmal etmedi.

Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, açılış törenin ardından gazetecilerin sorularını cevaplandırarak, kriz senaryoları üretilmesinin yanlış olduğunu savundu.

Tüzmen, "Türkiye ekonomisinde, kriz lafları ediliyorsa bunu bir espri olarak kabul etmek gerekir. Göstergelerimiz çok büyüyen bir ekonominin içerisindedir. Tek dikkat etmemiz gereken nokta, dış ticaret ve cari açığımızdır. Ama eski dönemlerle karşılaştırıldığında sıkıntının olmadığı görülecektir. Türkiye’nin dış ticareti 160 milyar dolar. 30-33 milyar dolar dış ticaret açığı var. İhracatımız 63 milyar dolar, ithalatımız 96 milyar dolardır. İhracatın, ithalatı karşılama oranı yüzde 65’lerdedir. Açığın dış ticarete oranı yüzde 20’ler seviyesindedir. Bu rahatlıkla çevrilebilir bir orandır. Dolayısıyla ekonomimiz daha sağlıklı bir noktaya doğru gidiyor. Dış ticaretimiz çok büyük olduğu için GSMH’nin yarısının dış ticaretten geldiği hesaplanırsa, sağlıklı bir ekonomi olduğu ortaya çıkacaktır. Tabi ki bu açığın daha da azaltılması, daha rahatlatılması lazım. Bu konudaki çalışmalarımız sürüyor. Bunun bir çaresi ve yolu vardır. İhracatı artırmaktır. İhracatımız ne zaman ki ithalatımıza yakın bir noktaya gelir, o zaman bu sıkıntıları yaşamayız. Herkes işine gücüne baksın. Bir kriz ortamı yoktur" dedi.

İHA
Yayın Tarihi : 26 Mart 2005 Cumartesi 20:58:58
Güncelleme :16 Nisan 2005 Cumartesi 18:01:13


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?