4
Mayıs
2024
Cumartesi
GAZİANTEP

Tüzmen'den avuntu ve bol bol nasihat

Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, teşvik kapsamına alınmayan Gaziantep'i avutmaya çalıştı. Bakan,"Marka Şehir" olarak nitelendirdiği Gaziantep’in, uzmanlaşmış işgücü ve sermayesiyle başlı başına bir teşvik sistemi olduğunu söyledi.

Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, Gaziantep’in teşvik dışı kalmasının 2 yıldır tartışıldığını ifade ederek, "Buna rağmen Gaziantep, ticaret ve yatırım konusunda önder bir kent olmayı sürdürüyor. O tartışmaların içinde boğulacağımıza, şu anda sahip olduğumuz imkanlara bakmak gerekir. Gaziantep’in şu anda çok güzel bir sanayisi var. Çok gelişmiş ticaret erbabı var. Sanayi burada, tecrübe burada, bilgi birikimi ve uzmanlaşmış işgücü burada. Gaziantep, faktör şartları oluşturan uzmanlaşmış işgücü ve sermayenin hep beraber olduğu ve uygun bir şekilde kesiştiği bir yerdir. Yan sanayisi de oldukça gelişmiş bir durumdadır. Dolayısıyla bu kümeleşmiş özelliklerinden yararlanarak Gaziantep, şu andaki bulunduğu yer açısından kendisi zaten bir teşvik sistemidir" dedi.

Gaziantep’in bir marka şehir olduğunu söyleyen Tüzmen, "Yabancı yatırımcılar Gaziantep’i tercih ettiklerinde, başka teşviklere bakmıyorlar. Burada yaptıkları yatırımlar komşu ve çevre ülkelere rahatlıkla gidebilir mi ona bakıyorlar. Gaziantep kendi içinde zaten bir marka şehir. Dolayısıyla marka şehir olması, ona her türlü gerekli desteği sağlayacaktır. Bizim amacımız da bu mevcut durumu daha yukarılara taşımaktır" diye konuştu.

Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, Gaziantep’in teşvik dışı kalmasının yabancı sermayenin önünü alacağı iddialarına katılmadığını ifade ederek, yabancı sermayenin nereye yatırım yapacağını çok iyi bildiğini söyledi. Tüzmen, "Yabancı sermaye, yatırım yapacağı yeri çok iyi analiz ederek gelir. Gelir-gider analizine bakar ve en doğru yatırım yerini seçer. Yatırım lokasyonunu seçerken, sadece destek önemli değildir. Diğer faktörler önemlidir. Birikim, uzmanlaşmış işgücü, işgücünün temin edilebilmesi, hangi sektör gelirse gelsin kısa zamanda uyum sağlanabilmesine bakılır. Gaziantep’te, eğitilmiş bir işgücü bulunuyor. İş adamı ve işçimiz de sanayiyi çok iyi biliyor. Gaziantep, sanayiyi bilen bir kenttir. Başka ülkelerde ve böyle şehirlerde bunu 15-20 yılda sağlamak mümkün değildir. Gaziantep’in avantajı burada yatıyor. Şehrin bir birikimi var. Uzun zamandır bir yatırımın devam etmesi, kurumsallaşmış şirketlerin olması, sadece sanayi ve ticaret şehri olarak değil, turizm kenti ve sağlık merkezi olma yolundaki çalışmaları da birbirini destekleyecek ve tetikleyecektir. Dolayısıyla yabancı yatırımcılar bunlara dikkat eder. Onun için Gaziantep’in çok önemli yabancı yatırım merkezi olacağına inanıyorum" şeklinde konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 24 Ocak 2005 Pazartesi 11:20:26
Güncelleme :24 Ocak 2005 Pazartesi 11:25:13


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?