6
Mayıs
2024
Pazertesi
GAZİANTEP

Tüzmen'den kur değerlendirmesi

Başarılı ihracatçıların ödüllendirildiği törene katılmak için Gaziantep'e gelen Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, "Kurlar bize avantaj sağlayacak şekilde gittiği zaman, ihracatta başarılı günlerimize tekrar döneceğiz" dedi.

Ödül töreninin ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan Bakan Tüzmen, kurun sabitlenmesine ilişkin değişik tekliflerin geldiğini ancak serbest piyasa ekonomisinde yukarı yönde hareketler olduğu gibi aşağı hareketler de olduğunu söyledi. Tüzmen, "Aslında 2003 yılında dolar kurunu 1.70 seviyelerinden 1.60 sevilerine hareketlendiği zaman tutabilseydik o zaman bugünleri çok daha rahat atlatabilecektik. Bu dönemde bence biraz yükselecek tekrar ortalarda bir yerde duracak. Ama artık yeni bir denge var. Bu yeni dengede 1.50'nin üstünde olacak şekilde gözüküyor. Herkes ona göre tedbirini alacak. Bir süre sonra istikrar sağlanacak ve güven ortamı yeniden tesis edilecektir. Merak edilmesin. Ben şuna inanıyorum. Dışarıdaki sallantılar bittikten sonra içerisi de kendini dengeleyecektir. Geçte olsa mutlaka bir şekilde dengesini buluyor. Bir kaç ay içinde ara mal üreticilerimizin daha da ihracata katkıda bulunduğumuz bir dönemi yaşayacağız. Kurlar bize avantaj sağlayacak şekilde gittiği zaman, ihracatta başarılı günlerimize tekrar döneceğiz. Tabi bir toparlanma süreci olacak. Sıkıntımız şu anda Avrupa'da direkt talibin kesildiği ve bizim ihracatımızda en önemli rol oynayan ana sektörlerdeki ihracat düşüşü. Ancak bu tüm dünyada aynı şekilde düşüyor. Tüm ülkelerin büyüme oranları ciddi düştü. Ülkelerin büyüme oranları eksilerde. Biz hala artı büyüme oranlarıyla devam ediyoruz. İnşallah, ihracatımız da bu yıl söz verdiğimiz gibi 125 milyar doların üstüne çıkacak. 2009-2010 yine zor senelerimiz olacak. Ondan sonra yapacağımız çalışmalarla 2023 yılı için koyduğumuz 500 milyar dolarlık ihracat hedefimizi göreceğiz inşallah" diye konuştu.

Devlet Bakanı Tüzmen, pazartesi günü açıklanması beklenen ekonomik paketin reel ekonomiyi rahatlatıp rahatlatmayacağına ilişkin soruya ise, "Ekonomik paket gibi herkesin kullandığı bir terminoloji bana biraz farklı geliyor. Bizim için önemli olan Eximbank kaynaklarının artırılması, Destekleme Fiyat İstikrar Kredisi (DEFİF) kaynakların artırılması ve ihracata verilen destek. Çünkü bu ülke ihracatçılar sayesinde ayakta duruyor. Böylesine sıkıntılı bir dönem bu rahatlıkta geçiliyorsa, bu ihracatçıların sayesinde. Çünkü Türkiye'de döviz var. 100 milyar doların üzerinde döviz getirme becerisini göstermişler. Bu ülkenin ekonomik çarkları bunlarla dönüyor. Kriz nedeniyle yaşanan sorunların yine ihracata ağırlık verilmesi ve ihracata mal hazırlayan sanayiye ağırlık verilmesiyle çözümlenebileceğine inanıyorum. Bu yöndeki çalışmalarımız da sürüyor" cevabını verdi.

İHA
Yayın Tarihi : 22 Kasım 2008 Cumartesi 17:49:11


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?