5
Mayıs
2024
Pazar
GAZİANTEP

üç kişiye can verecek

Gaziantep’te merdivenden düşerek yaralanan ve daha sonra da beyin ölümü gerçekleşen 54 yaşındaki Mehmet Sayım Özkalender’in organları, ailesi tarafından bağışlandı. Özkalender'in 2 böbreği ile karaciğeri, 2 ayrı hastanede organ bekleyen hastalara nakledilecek.

3 gün önce, Süleyman Şah Mahallesi Bakbak Sokak’taki işyerinin asma katına çıkarken düşerek beyin kanaması geçiren ve kaldırıldığı Avukat Cengiz Gökçek Devlet Hastanesi’nde beyin ölümü gerçekleşen oto tamircisi 2 çocuk babası Mehmet Sayım Özkalender’in böbrekleri ile karaciğeri, ailesi tarafından bağışlandı. 

Bunun üzerine, Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Tıp Fakültesi’nden gelen 5 kişilik uzman ekip Özkalender’in organlarını 1 saat süren operasyonla aldı. Özkalender’in karaciğeri Ankara Cebeci Hastanesi’nde ismi açıklanmayan 13 yaşındaki bir çocuğa nakledilmek üzere özel uçakla Ankara’ya, böbrekleri ise iki ayrı hasta için Adana Organ Nakli Araştırma ve Uygulama Merkezi’ne gönderildi. Mehmet Sayım Özkalender’in organlarını Avukat Cengiz Gökçek Devlet Hastanesi Radyoloji uzmanlarından Dr. Murat Ercişli’nin telkiniyle bağışladıklarını belirten yakınları, “Bu hastanede tarihinde ilk kez böyle bir bağış gerçekleşiyor. Dileğimiz, önümüzdeki günlerde kurulacak bir nakil merkezine Mehmet Sayım Özkalender adının verilmesi” dedi. 

BAĞIŞ ÇOK AZ 

Operasyonu gerçekleştiren Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Balcalı Eğitim Hastanesi Organ Nakli Araştırma ve Uygulama Merkezi Başkanı Prof. Dr. Uğur Erkay, Özkalender’den alınan organların 3 insana yaşam vereceğini belirterek, “Maalesef ülkemizde organ bağışı, gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelere göre çok az. ABD’de bir milyon kişiden 50-60 kişi organ bağışı yapıyor. Türkiye’de ise bu rakam 1 milyonda 2 kişi. Türkiye’de 40 bin kişi böbrek nakli bekliyor ve 500 hemodiyaliz merkezinde 40 bin kişi, haftada 3 kez hemodiyaliz cihazlarına girerek yaşamaya çalışıyor” diye konuştu.
Hürriyet İnternet / DHA
Yayın Tarihi : 9 Aralık 2006 Cumartesi 19:23:42


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?