6
Mayıs
2024
Pazertesi
GAZİANTEP

Ulaşım sorunları ve çözümleri

Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Asım Güzelbiy, ulaşımla ilgili düzenlediği basın toplantısında, ulaşımda yaşanan sorunları ve çözüm yolarını anlattı.

Başkan Güzelbey, Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Şehit Üsteğmen Hakan Özcan Gençlik Merkezi'nde düzenlediği basın toplantısında, kent merkezinde yaşanan ulaşım sorunlarını ve çözüm önerilerini anlatan bir brifing verdi.

Başkan Güzelbey açıklaması sırasında basın mensupları tarafından kendisine yöneltilen soruları da cevapladı. Güzelbey, ulaşımın bir bütün halinde görülmesi gerektiğini belirterek, "Kentimizde ulaşım sorunu var ancak bunlar geçmişten günümüze bırakılan işlerdir. Göreve geldiğimiz günden bu yana bu sorunları aşmak için büyük mücadeleler verdik. Kentimizde ulaşımda kullanılan 730 kilometre yol bulunmakta. Burada 200 bin kayıtlı motorlu taşıt, 62 bin motosiklet, 487 dolmuş, 184 halk otobüsü, çevre bölgelerden kentimize gelen bin 250 minibüs, 2 bin 287 taksinin yanı sıra belediyemize ait çok sayıda servis ve belediye otobüsü bulunmaktadır. 1 milyon 200 bin nüfusluk kentimizde ulaşımın yüzde 52'si yaya, yüzde 12'si dolmuş yüzde 5.5 halk otobüsü ve yüzde 2.97 belediye otobüsü, servisler yüzde 13.43, özel araçlarla yüzde 9.51 gibi oranlarla sağlanmaktadır. Oranlara baktığımızda yüzde 2.97 oranla belediye otobüsleri alt sıralardadır. Yani ulaşımın sorunu sadece belediye otobüsleriyle sınırlı değildir" dedi.

Güzelbey, ulaşımın geniş kapsamlı olarak ele alınması gerektiğini ifade ederek, "Ulaşımda sorunlarımız ancak, ulaşımda kullanılan araçlardaki tertip düzen, yol güzergahları, kavşaklar ve sinyalizasyon gibi önlemlerle alınabilir. Göreve geldiğimiz günden buya her zaman bir adım ileriye gide bilmek için geceli gündüzlü çalıştık. Daha önceleri imkansız denilen ve bizim hayata geçirmiş olduğumuz projeler sayesinde ulaşımda sorunları yavaş yavaş aşıyoruz" diye konuştu.

Başkan Güzelbey, sorunları aşmaya çalışırken sorun çıkaranlar olduğunu anlatarak, "Aylardır belediyemiz önünde bekleyen otobüs şoförleri sözde haklarını aramak için her yolu deniyor. Bunlara şoför demek istemiyorum çünkü bunlar eylemci. Biz otobüslerde şoför çalıştırmak istiyoruz eylemci çalıştırmak istemiyoruz. Geçtiğimiz günlerde benim ve yardımcılarımın seslerini sözde kayıt altına almışlar ve bununla şantaj yapmaya çalıştılar. Bu yetmiyormuş gibi bu eylemciler artık belediyeye gelen kadınları taciz etmeye başladı. Beni bizzat arayan 2 bayan belediye önünde bekleyen eylemciler tarafından taciz edildiklerini söyledi. Bende kendilerine suç duyurusunda bulunmalarını istedim. Bu bayan arkadaşlar gerekirse gidip suç duyurusunda bulunacak. Gaziantep'in ulaşım sorununa genel olarak bakmak gerekiyor. Ulaşımdaki kullanılan yöntemin sadece yüzde 2.97'si belediye otobüsü ile sağlanmaktadır. Yani işten çıkan bu eylemcilerle iş bitmemektedir. Bize zarar ettiren kişilerle değil kar ettiren kişilerle çalışmamız gerekiyor. Sonuç olarak önceki yılarda belediye otobüsü işletmesinde yılda yaklaşık 6 milyon YTL zarar ediyorduk. Bundan sonra çalışacak işçiler ihaleyi alan şirket için çalışacaklar. Tekliflerimizi yaptık isteyen gidip müracaat eder ve işine başlar. Şuanda 75 şoföre ihtiyacımız var" şeklinde konuştu.

Yeni dönemde ulaşımı rahatlatacak yeni projelerle büyük başarılara imza atacaklarını belirterek, "Köprülü kavşak konusunda 4 yeni projemiz bulunmaktadır. Bunların çizimleri ve projelenme çalışmaları tamamlandı. Bunlar Köyaönü, Zeytinli Organize Sanayi ve Yeşilova bölgesidir. Buralarda trafiği rahatlatacak ve çevre düzenlemesi ile göz dolduracak olan projelerin hayata geçmesiyle halkımız bir çok konuda rahatlayacaktır. Ayrıca Büyükşehir demek tabelada olmaz. Bu kavşaklı projelerimiz sayesinde ana güzergah olan ipek yolu yani D-400 karayolu da iyi bir görünüme kavuşacaktır. Büyükşehir belediyesine yakışır bir güzergah haline gelecek olan D-400 karayolunda, transit geçişler sağlanacak ve kaza oranları en aza indirgenecektir" dedi.

Güzelbey ulaşımda raylı sistem içinde girişimlerin tamamlanmak üzere olduğunu ve Nisan ayı içinde çalışmalara başlayacaklarını anlatarak sözlerini şöyle sürdürdü:

"Raylı sistem için kaynak bulmakta ilk olarak sıkıntılar çektik. Bunun nedeni de göreve geldiğimizde belediyenin olan 40 milyon dolarlık borcuydu. Bununla birlikte çeşitli borçlarda bulunuyordu. Bu borçları yapılandırarak uzun vadeli ödemelere çevirdik. Bu sayede projelerimiz için bizlere çeşitli kredi şirketleri tarafından teklifler yapıldı. Şimdi raylı sistemler için yapılan teklifleri değerlendirerek en uygun olanını seçeceğiz" diye konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 28 Şubat 2008 Perşembe 15:49:06


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
c.g. IP: 78.166.136.xxx Tarih : 29.02.2008 10:34:16

Başkanın projeleri hep ipek yolu üzerinde.Peki Kalyonda sıkışan trafik,Grandda,Havuzluda,Başkarakolda,Hoşgörde,Fidanlık,Kavaklık gibi il merkezinde sayabileceğim hemen hemen tüm kavşaklar trafiği kaldırmıyor.Buraların da bir an önce yonca olmasa bile tek geçişli köprülü kavşak olması gerek.Sinyalizosyonlarda tuhaf ve yetersiz.Kavşakta ışık sağda şoför solda ışık görünmüyor.Yeşil yanınca arkadan kornalar çalınmaya başlıyor.Kavşak dönüş cepleri yetersiz.Dönüş yapanlar kırmızıda bekliyor,direk gidenler yeşil yansa bile geçip gidemiyor.10 15 saniye geçiş süresi var,öndeki araç kalkana kadar 5 saniye geçiyor zaten.