6
Mayıs
2024
Pazertesi
GAZİANTEP

Uygulamalı kurtarma dersi

Türkiye'de son 3 gün içinde 9 kişinin boğularak hayatını kaybetmesi üzerine harekete geçen usta yüzücüler, kurtarma yöntemlerini uygulamalı olarak gösterdi.

Burdur, Erzurum, Mardin, İstanbul, Muğla ve Ankara'da 3 gün içinde 9 kişi boğularak hayatını kaybetti. Yaşanan olaylar üzerine harekete geçen Gaziantep Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü yüzme antrenörleri, vatandaşları uyarmak için uygulamalı bir açıklama yaptı.

Yüzme antrenörü Adil Küldöken, arkadaşlarını kurtarmak isteyen gençlerin bilinçsiz müdahalelerinin facia ile sonuçlandığını belirterek, "Boğulan birini kurtarmak için öncelikle sakin olmamız gerekiyor. Paniği önlemek için kurtaracağımız kişiye görünmememiz şart. Daha sonra koltuk altından, saçından tutarak ya da sırtından veya karnından ittirerek kıyıya yanaştırabilirsiniz. Bunları yaparken kesinlikle paniğe kapılmamanız gerekiyor. Zaten suya batmanız kolay değildir. Su içinde bulunduğunuzda ne batarsınız ne de yüzeye çıkarsınız. Ancak panik yaptığınızda ağzınıza su dolar ve dengenizi kaybedersiniz" diye konuştu.

Uygulamada yanlış kurtarma hareketlerini de gösteren Küldöken, "Kurtarma sırasında yapılan en büyük yanlış, boğulan kişiyle sarılmaktır. Gördüğünüz gibi boğulan şahıs bana sarılınca ikimiz birden suyun dibine batmaya başladık. Müdahaleyi dikkatli yapmanız gerekiyor. Havuzda boğulma tehlikesi geçiren biri daha rahat kurtarılabilir ancak denizde durum daha zordur. Bu nedenle denize giren kişilerin mutlaka yüzme eğitimi alması gerekmektedir. Aksi takdirde facialar yaşanmaya devam eder" dedi.

.
Yayın Tarihi : 21 Mayıs 2008 Çarşamba 16:52:22


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?