6
Mayıs
2024
Pazertesi
GAZİANTEP

Uzmanlardan menüsküs uyarısı

Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Opr. Dr. Servet Kaya, menüsküs yaralanmaları konusunda vatandaşlara uyarılarda bulundu.

Kaya, yaptığı açıklamada, menüsküs yaralanmalarının genellikle travma sonrası görülen ve diz ağrısı yapan bir hastalık olduğunu söyledi.

Kaya, "Çocukluk çağında nadirdir, onlu yaşların sonlarına doğru ortaya çıkar. Üçüncü ve dördüncü onlu yaşlarda en sık görülür. Elli yaşından sonra menüsküs yırtıkları genellikle travmadan çok artrit (kireçlenme) nedeniyle ortaya çıkar. Diz içinde amortisör görevi gören menüsküsler yarımay şeklinde olup 2 adettir. Menüsküs yırtıkları genellikle bacağın kısmi bükülmesi esnasında dönmesi ile oluşur. İç menüsküs dış menüsküse göre daha sıklıkla yırtılır. Çünkü iç menüsküs eklem kapsülünün etrafına tamamen sıkıca tutunmuşken, dış menüsküsün hareketli alanı vardır. Menüsküs yaralanması semptomları arasında eklem mesafesinde ağrı, dizden ses gelmesi ve kilitlenme bulunur. Muayenede eklem mesafesi boyunca hassasiyet ve şişlik mevcuttur. Dizin zorlu bükülmesi ve çevrilmesi sırasında eklem mesafesi boyunca ağrı ve sıklıkla klik sesinin duyulması menüsküs yırtığını işaret eder. Çömelme ve ördekvari yürüyüş genellikle ağrılıdır. Menüsküs yırtıkları çeşitli şekillerde olabilir. Basit yırtıklar, kova sapı yırtıklar, flep tarzı yırtıklar, ışınsal tarzda yırtıklar ve kompleks yırtıklar olabilir. Yırtıklar tek başına veya dizin diğer yaralanmaları ile birlikte olabilir. Örneğin ön çapraz bağ yırtıkları gibi" diye konuştu.

Bazı menüsküs yırtıklarının, uyluk kemiği ile kaval kemiği arasında sıkışabildiğini ve dizin tam açılmasını engelleyebildiğini ifade eden Kaya, "Yırtık menüsküs daha sıklıkla ağrıya, yürürken boşluk hissine, arasıra da kilitlenmeye neden olur. Ağrıyan bir dizde menüsküs yırtığı olup olmadığını anlamak için çeşitli filmler çekilir. Rutin çekilen diz grafisinde menüsküs yırtığı olup olmadığı anlaşılmaz. Eklem içi patolojiler ve kemik yapıda anormallikler değerlendirilir. Magnetik Rezonans Görüntüleme (MR) ile menüsküs yırtığının olup olmadığı yüzde 84 ihtimalle anlaşılır. MR ile teşhis konulamayan hastalara da tanısal amaçla artroskopi yapılabilir. Küçük, durağan ve bulgu vermeyen menüsküs yırtıklarında cerrahi tedaviye ihtiyaç yoktur. Sürekli ağrıya yol açan menüsküs yırtıklarına artroskopik olarak müdahale edilmelidir. Eskiden menüsküs yırtıkları açık ameliyatla tamamen çıkarılmaktaydı. Günümüzde ise yaklaşımlar, menüsküsün sadece yırtık olan kısmının çıkarılması veya mümkünse menüsküsün onarılması yönündedir. Artroskopi sırasında menüsküs kamera vasıtasıyla görülür ve kanca ile muayene edilir. Daha büyük yırtıklar için ise, cerrahi onarım gerekir. Genç yaşta menüsküsü çıkarılan hastalar erken yaşta kireçlenme gelişimi açısından risk altındadır. Bu nedenle menüsküs korunabiliyorsa korunmalıdır. Onarılabilir menüsküs yırtıkları genellikle ön çapraz bağ yırtığı ile beraber görülür. Ön çapraz bağ yırtıklarının cerrahi tedavisi sporcularda ve ağrısı olan kişilerde gerekli olur. Hastayı menüsküsü olmayan bir dizle bırakıp erken kireçlenme gelişimine sebep olmanın bir alternatifi de menüsküs naklidir. Kısa dönem takiplerde, bu tekniğin hastaların üçte ikisinde tatminkar sonuçlar verdiği bildirilmiştir" dedi.

İHA
Yayın Tarihi : 5 Ağustos 2008 Salı 10:40:02


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?