6
Mayıs
2024
Pazertesi
GAZİANTEP

Vali Kamçı Hıdrellez'i kutladı

Gaziantep Valisi Süleyman Kamçı, Hıdrellez bayramının, Türk dünyasının zengin kültürel birikiminin ve yüzlerce yıllık en güzel örneklerinden biri olarak, asırlardır kutlanan mevsimlik bayramlardan birisi olduğunu bildirdi.

Kamçı, Hıdrellez Bayramı dolayısıyla yayınladığı mesajında, tarihi boyunca doğayla uyumlu ve iç içe bir hayat süren Türk Milleti'nin, bu kültürel zenginliğini özüne uygun olarak koruduğunu ve kuşaktan kuşağa aktardığını belirtti. Her yıl, soğuk kış günlerinden sonra baharın müjdecisi sayılan 6 Mayıs'ın Hıdrellez günü olarak sevinç ve coşkuyla kutlanmakta olduğunu kaydeden Kamçı, mesajında şu görüşlere yer verdi:

"Halk arasındaki yaygın inanışa göre, Hızır ve İlyas Peygamber’in yeryüzünde buluştukları gün olarak bilinen Hıdrellez; bolluk, bereket ve sıcak yaz günlerinin habercisi olarak kabul edilmektedir. Asırlar boyunca doğadaki olaylara bağlı olarak yaşayan insanlık tarihinde, çok eski zamanlardan beri kutlanan bu bayram, bugün Türk dünyasında görkemli törenlerle kutlanan geleneksel bayramlarımızdan birisidir. Farklı zamanlarda, farklı isimler altında kutlansa da, baharı karşılama anlamında Hıdrellez motiflerine pek çok yerde rastlanmaktadır. Baharın gelişi ve doğanın canlanması, insanlar tarafından bayramlarla kutlanması gereken bir durum olarak algılanmış, böylece bir bahar bayramı olan Hıdrellez evrensel bir nitelik kazanmıştır. Bugün, toplumumuzun ortaklaşa kutladığı Hıdrellez; dayanışma, işbirliği ve paylaşmayı teşvik eden, yardımlaşmayı destekleyici yönleri ve özellikleriyle, yaşatılması ve geleceğe taşınması gereken güzel geleneklerimizden birisidir. Tarihimizde dostluğa, kardeşliğe hizmet eden ve doğa sevgisini sembolize eden bu özel günün, doğanın dengesinin hızla bozulduğu ve iklimlerin değiştiği günümüzde, çevre koruma konusundaki duyarlılığın artmasına bir vesile olmasını diliyor, Hıdrellezin Gaziantepli hemşehrilerime bolluk, bereket ve sağlık getirmesini diliyorum."

.
Yayın Tarihi : 5 Mayıs 2008 Pazartesi 10:54:29


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?