6
Mayıs
2024
Pazertesi
GAZİANTEP

Viyadük'te heyecan

Gaziantep'in Nurdağı ilçesinde yer alan Atatürk Viyadükü çılgın bir gösteriye sahne oldu. 

Hareket halindeki bir TIR'a motosikletle yaklaştıktan sonra tırmanan İsviçreli Ueli Gegenschatz, Türkiye'nin en büyük Avrupa'nın ise 2. viyadükünden atlayarak başarılı bir iniş yaptı. Heyecan ve korku dolu anlar gösteriyi izleyenlerin yüreklerini ağızlara getirdi. 

Adana-Gaziantep Otoyolu'ndaki Tarsus-Pozantı ayrımında bulunan Atatürk Viyadükü, doğayla iç içe. Yüksekliği ve görüntüsüyle hayli gösterişli olan viyadük bir hayli de rüzgar alıyor. Viyadükün tamamı 2.5 metrelik rüzgar panelleriyle çepeçevre sarılı. Avrupa'nın ikinci, Türkiye'nin ise en büyük viyadükü olan Atatürk Viyadükü güvenlik tamamen sağlandığında bile görüntüsüyle insanı heyecanlandırıyor. 

Sabahın erken saatleri. Uzaktan köprüye doğru yaklaşan bir TIR ve TIR'a son sürat yaklaşan bir motosiklet. Ortalama sürat saatte 80 kilometre. Dublörleri bile aratmayacak bir kıvraklıkla viyadükte gitmekte olan TIR'a motosikletle yaklaşan Red Bull sporcusu Ueli Gegenschatz, TIR'a tırmanıyor. TIR'ın şoförü ise olup bitenden habersiz yoluna devam etmekte. Hareket eden TIR'ın üstünde dengesini sağlamaya çalışan Ueli Gegenschatz, TIR viyadükün üstüne geldiğinde kendini 150 metreden aşağı bırakıyor. 

Atlayışın gerçekleşmesiyle hemen paraşütü açılan sporcu, dağların arasında süzülerek, saatte 20 kilometrelik rüzgar hızına rağmen, köylülerin şaşkın bakışları altında inişini tamamlıyor. Olayı izleyen vatandaşlar, "Neler oluyor" diye tartışadursun; Red Bull sporcusu Ueli Gegenschatz için olay hiç de göründüğü gibi kolay olmadı tabi. 

Gegenschatz, bir sene önce Türkiye'deki bir viyadükten atlamayı kafasına koydu. Atlayış yapacağı viyadükü bulduğunda ise bu işi çok daha enteresan bir hale nasıl getiririm, diye düşünmeye başladı. Tecrübeli macera severin, hiç durmadan TIR'ların geçtiği bu otoyolda daha orijinal bir atlayış şekli bulması çok uzun sürmedi.
Hareket eden motorun üstünden yine hareket halindeki TIR'a tırmanmak demek, aynı zamanda bomboş bir arazide yoğunlaşan rüzgara karşı koymak demek. Bu rüzgara karşı durup aynı zamanda hareket halindeki bir araç üstünde ilerleyerek dengesini sağlayan Ueli Gegenschatz atlayış sonrasında, "Yaptığımız atlayış birçok yönüyle oldukça ilginçti. Rüzgarın hızı bu tip bir atlayış için oldukça fazlaydı. Bununla birlikte iniş noktası, işlek bir yola oldukça yakındı. Dolayısıyla beni en çok korkutan rüzgarın da etkisiyle arabaların sürekli geçtiği bu yola inmek oldu. Bugüne kadar Eyfel Kulesi de dahil olmak üzere birçok farklı yerden atlamıştım ama hiç hareket eden bir TIR üzerinde giderken, böylesine bir viyadükten atlamamıştım. Bu atlayışımla Anadolu'nun göbeğinde, yerel halka da büyük bir heyecan yaşatmış oldum. Hem atlayışın hem de TIR'a tırmanmanın yaşattığı adrenalin beni oldukça zorladı. Çok ilginç bir deneyimdi" dedi.

UELİ GEGENSCHATZ KİMDİR?
Red Bull sporcusu Ueli Gegenschatz, 1971 İsviçre doğumlu. 'Aerialist' lakaplı sporcu, 1989 yılından bu yana dünyanın dört bir yanında atlayışlar yapıyor ve 'B.A.S.E. Jump' başta olmak üzere 'Paragliding', 'Skydiving' ve 'Wingsuit flying' gibi ekstrem hava sporlarının bir çoğuna hakim.

iha
Yayın Tarihi : 21 Aralık 2008 Pazar 21:00:58


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?