6
Mayıs
2024
Pazertesi
GAZİANTEP

Yaz aylarında ishale dikkat!

Gaziantep İl Sağlık Müdürü Dr. Yusuf Ziya Yıldırım, Türkiye'de 0-5 yaş grubu çocuk ölümlerinin önemli bir bölümünün ishalli hastalıklar sonucu gerçekleştiğini bildirdi.


Yıldırım, yaptığı yazılı açıklamada, özellikle yaz aylarında ishale bağlı ölümlerde büyük artış olduğunu belirtti. Bebek ve çocuklarda günde 3 kereden fazla sulu dışkılamanın ishal olarak kabul edildiğini kaydeden Yıldırım, "Sık ancak sulu olmayan dışkılama ishal değildir. İshalin ana belirtileri sulu dışkılama ve kusmadır. İshal, bebek ve çocuklarda vücuttan önemli ölçüde su, tuz ve mineral kaybına yol açar. İshaller en sık bakteriyel virütik veya paraziter enfeksiyonlar sonucu oluşur. Ancak beslenme hataları, antibiyotik kullanımı veya bazı doğuştan metabolizma hastalıkları sonucu da oluşabilir. Bebeğin yaşı ne kadar küçükse ishal de o oranda daha kolay oluşur ve ağır bir seyir izler" dedi.


Bebeklerde ishal riskine karşı anne sütünün en önemli koruyucu olduğunu ifade eden Yıldırım, açıklamasında şu ifadelere yer verdi:
"Anneler bebeklerini doğar doğmaz emzirmeye başlayıp ilk 6 ay sadece anne sütü, 6. aydan sonra da uygun ek besinlerle birlikte 2 yaşına kadar anne sütüne devam etmelidirler. Ayrıca verilecek gıdalar bebek için kullanılan araç gereçlerin temiz olması, el yıkamaya özen gösterilmesi ve bebeklere kaynatılıp soğutulmuş içme suyuyla ek besin hazırlanmasına da dikkat edilmelidir. Ancak tüm önlemlere rağmen bebek ya da çocuk yine de ishal olmuşsa mutlaka emzirilmeye devam edilmeli, hatta emzirme sıklığı arttırılmalıdır. Şiddetli ishallerde çok sıvı ve mineral kaybı meydana gelir. Bu sıvı ve mineral kaybını yerine koymak için tüm sağlık ocağı, AÇSAP Merkezleri ve Çocuk Hastanesi'nden ücretsiz alabileceğiniz tuz-şeker karışımını (ORS) evde bir litre kaynamış, soğutulmuş suda eriterek bebeğe alabildiği kadar içirmek gereklidir. Ayrıca doktorlara danışmadan bebeklere asla ishal kesici ilaç verilmemelidir."


İshal döneminde bebek ve çocukların asla aç bırakılmaması ve her zamankinden daha çok su verilmesi gerektiğini kaydeden Yıldırım, açıklamasını şöyle tamamladı:
"Pirinç, patates, yoğurt, yağsız et, sebze ve meyve, muz, elma, havuç suyu tercih edilmeli, yağlı besinlerden, kola ve çay gibi çok şeker içeren içeceklerden kaçınılmalıdır. Ancak, bebekler ve çocuklarda çok sık sulu dışkılama ve tekrarlayan kusma, dışkıda kan olması, ağızdan besin alamama, ateş yükselmesi, gözlerinde çökme varsa hiç vakit kaybetmeden doktora başvurulmalıdır."

..
Yayın Tarihi : 1 Temmuz 2008 Salı 15:30:41


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?