6
Mayıs
2024
Pazertesi
GAZİANTEP

Yılın ilk pamuk hasadı

Gaziantep'in Araban ilçesinde yetişen ve yöre halkı tarafından 'beyaz altın' olarak adlandırılan pamukta bu yıl geçen yıllara oranla rekolte düşüklüğü görüldü. 

Araban'da pamuğun geçen yıllara göre düşük oranda ekildiğini ve bu yüzden rekoltenin düşük olduğunu belirten Ömeroğlu Çırçır ve Prese Fabrikası yetkilisi Bekir Ömeroğlu, önceki yıllarda bölgede yetişen pamuğun rekoltesinin yüksek olduğunu hatırlatarak, "'Araban Ovası'nda geçmiş yıllarda 40-45 bin dönüm tarlaya pamuk ekilip dönüme 500-550 kilogram ürün alınmaktaydı. Araban Ovası'na bu yıl 20 bin dönüm pamuk ekimi yapıldı. Geçen yıllara oranla Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nin tümünde olduğu gibi Araban Ovası'nda da kuraklık yaşandı. Bu nedenle bu sene dönüm başına 300-350 kilogram pamuk alabildik. Rekolte düşüklüğünün ana nedeni de kuraklık oldu'' dedi. 

Araban halkının tamamının geçim kaynağının çiftçilik ve tarım işçiliği olduğunu ifade eden Bekir Ömeroğlu, sözlerini şöyle tamamladı: ''Araban Ovası'nda yaşanan kuraklık nedeniyle ilçe nüfusunun tamamı zarar gördü. Araban halkının geçim kaynağı olan pamuğun bu yılki ilk hasadını Ömeroğlu Çırçır ve Prese Fabrikası olarak biz aldık. Ancak pamukta yaşanan rekolte düşüklüğü bizleri de çok üzdü. Pamuk taban fiyatının belli olmaması nedeniyle herhangi bir fiyat veremiyoruz. Araban ve çevre ilçelerden gelen pamukları fabrikalarımızın depolarında emanete alıp daha sonra belirlenecek olan taban fiyatından çiftçilerimizin ödemelerini yapmaya başlayacağız."

İHA
Yayın Tarihi : 6 Eylül 2008 Cumartesi 21:25:50


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?