6
Mayıs
2024
Pazertesi
GAZİANTEP

Yine Gaziantep yine imar rantı

AKP’li işadamı 14 milyon YTL’ye aldığı araziyi, 3 gün sonra 87.5 milyon YTL’ye satarak 73.5 milyon YTL kazandı.

Gaziantep’te imar planı değişikliği ile rant iddialarına bir yenisi eklendi. AKP’li Büyükşehir Belediye Başkanı Asım Güzelbey’in MÜSİAD üyesi işadamı Eyyüp Göymen’le protokol imzaladıktan 2 gün sonra, belediye meclisinde 11 bin metrekarelik lise arazisinin bir bölümünün ticari alana dönüştürülmesi karşılığında arsa sahibinden belediyeye 700 bin YTL’lik bağış çeki alındığının ortaya çıkması tartışma yaratmıştı. 

Bu kez 119 bin metrekarelik bir arazi 14 milyon YTL’ye satın alındıktan 3 gün sonra, alışveriş merkezleri kuran şirkete 87.5 milyon YTL’ye satıldı. Bir ay geçmeden, imar planında tarım alanı olarak görünen arazi ticari alana dönüştürüldü. AKP’den belediye başkan ve milletvekili aday adayı da olduğu öğrenilen Nuri Üysen’e üç günde 73.5 milyon YTL kazandıran alışveriş şöyle gelişti:

Şirkete de ortak 

- Üysen, imar planında “Tarım Bakanlığı Antep Fıstığı Kültür Sahası” olarak görünen, sahiplerinin 32 yıldır değerlenmesini beklediği ve imar tadilat talepleri reddedilen 119 bin 920 metrekarelik arsayı 12 Şubat 2008’de 45 vârisinden 14 milyon YTL’ye satın aldı.
- Üysen araziyi 15 Şubat’ta alışveriş merkezleri kuran ve Almanya’da faaliyet gösteren Lüksemburg merkezli “PD Tree Gayrimenkul Yatırım Şirketi”ne 87.5 milyon YTL’ye sattı ve 3 günde 73.5 milyon YTL kazandı. Üysen ortağı da olduğu şirketin vekili sıfatıyla 6 Mart’ta Büyükşehir Belediyesi’ne başvurarak, arazinin “yoğunluklu ticari alana” dönüştürülmesini istedi.
- İddiaya göre, belediye yetkilileri alanın yüzde 55’inin Büyükşehir Belediyesi’ne bağışlanması şartıyla değişiklik yapılabileceğini söyledi.
- Üysen’in bağış teklifi Büyükşehir Belediye Encümeni’nce 11 Mart’ta kabul edildi. Ardından da söz konusu arazi tarım alanından ticari alana dönüştürüldü.
- Karara yapılan 21 itiraz yerinde görülmeyince CHP İl Başkanlığı dava açtı.
- Büyükşehir Belediyesi’nin plan değişikliği, uygulama için alt birim olan Şehitkamil İlçe Belediye Meclisi’ne gönderildi. Şehitkamil İlçe Belediye Meclisi, 3 kez gündeme alınan değişikliği, dünkü oturumda gündemden çekti.



‘Belediye garanti verdi’ 

Üysen belediyeden imar değişikliği garantisi aldıkları için bu işe girdiğini söyledi. Üysen, kendisinin de bu yabancı ortaklı şirkete ortak olduğunu belirterek şöyle dedi:
“Bazı şeyleri konuşup, şirkete karşı güç duruma düşmek istemiyorum. Eğer imarı çıkarsa çıktı, çıkmazsa bağışladığımız yerimizi geri alacağız.”

Milliyet
Yayın Tarihi : 6 Eylül 2008 Cumartesi 09:59:42


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?